Årets Lokalmatgründer (ÅLG) er en pris etablert av MENY og HANEN som ønsker å bidra til å løfte norsk lokalmatproduksjon videre når det gjelder kvalitet, unikhet og nasjonal verdiskaping. Fokus er på gründere som jobber for økt bærekraft og skaper positive ringvirkninger i sitt lokalsamfunn.
Vinnerne av Årets Lokalmatgründer 2024, Bøtun Gard, sammen med juryen for Årets Lokalmatgründer
Kjenner du en engasjert lokalmatprodusent som fortjener nasjonal anerkjennelse? Nå har du muligheten til å nominere din kandidat til Årets Lokalmatgründer 2025!
For 10. gang deles prisen ut til en gründer som har gjort en ekstraordinær innsats for norsk lokalmat. Årets Lokalmatgründer er en pris etablert av MENY og HANEN, i samarbeid med Dyrsku’n. Prisen løfter fram gründere som utmerker seg med kvalitet, innovasjon og bærekraft – og som bidrar til å styrke verdiskaping og utvikling i norsk lokalmatproduksjon.
Alle kan sende inn forslag!
Nominasjonene vurderes av en uavhengig jury ledet av Hilde Charlotte Solheim, styreleder i Vitenparken NMBU.
Juryen legger særlig vekt på:
Lønnsomhet
Ringvirkninger i lokalmiljøet
Synlighet
Nytenkning
Bærekraft
Disse bedriftene har vist enestående engasjement og innovasjon innen lokalmatproduksjon, og prisen har bidratt til økt synlighet og vekst for dem.
Vinneren kunngjøres under åpningsseremonien på Dyrsku’n, fredag 12. september 2025.
Juryen består av:
Ikke gå glipp av muligheten til å løfte frem en lokalmatgründer som gjør en forskjell.
Nominer din kandidat i dag!
Nominér en kandidat til Årets Lokalmatgründer 2025
"Å vinne Årets Lokalmatgrunder 2023 skapte ringvirkninger som vi ikke helt hadde sett for oss. Det ene var selvfølgelig at vi blir anerkjent utenfor vårt eget omland, og ikke minst sett utenfor vårt eget omland, men det var også en utrolig følelse å vite at det var heiagjengen vår som sørget for at det skjedde! Vi har fått større nettverk, flere potensielle nye kunder, og mange flere åpne dører enn vi hadde før. Tusen takk!"
Yngve Henriksen og Maren Myrvold i Inderøy Mosteri, vinnere 2023
"Vi er veldig stolte over å ha vunnet er det ingen tvil om. Vi fikk en stor porsjon motivasjon, og mye på grunn av at det nå er «noen andre» som har anerkjent oss. Vi er ydmyke og takknemlige for all den oppmerksomheten dette ga oss, og har valgt å bruke den til å bli enda bedre og utvikle oss enda mere sammen som Ostebygda. Og la det være klinkende klart; Oppmerksomhet kan det bli omsetning av!"
Pål Knutsson Medhus, Ostebygda, vinner 2019
"Å bli kåret til årets lokalmatgründer har vært med å føre bedriften vår noen syvmilssteg fremover. Nye avtaler er inngått, økt salg og mye publisitet. Mange har fått øynene opp for Røyland gård og vår satsning på å utnytte ville bær fra de norske skogene.
Vi oppfordrer alle som vet om noen, eller selv jobber med lokalmat til å delta i
konkurransen. En nasjonal utmerkelse som «årets lokalmatgründer» gjør mye for små
lokalmatprodusenter som oss"
Pernille Vea og Gunnar Sagstuen, vinnere 2018
"Denne prisen har vært gull verdt. Den han bidratt til at jeg har fått spredt historien om hotellet, gården, og det jeg driver med til veldig mange"
Olav Lie-Nilsen, vinner 2016