Årets lokalmatgründer er en pris som ønsker å bidra til å løfte norsk lokalmatproduksjon videre når det gjelder kvalitet, unikhet og nasjonal verdiskaping.

Stolte vinnerne av Årets lokalmatgründer 2019, Ostebygda.

Stolte vinnerne av Årets lokalmatgründer 2019, Ostebygda.

Konkurransen fokusere på å finne den beste gründer innen lokalmat og entrepenørskap, og er et samarbeid mellom MENY, HANEN og Dyrskun`. Blant de nominerte plukkes det ut 4 finalister.

Juryen ledes av Hilde Charlotte Solheim, styreleder i Vitenparken NMBU og Brim Explorer, og består ellers av Eivind Haalien, kategorisjef lokalmat og spesialiteter NorgesGruppen, Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøp Agri, Geir Helge Espedalen, daglig leder for Dyrskun og Bernt Bucher Johannessen, daglig leder HANEN.

"Vi er veldig stolte over å ha vunnet er det ingen tvil om. Vi fikk en stor porsjon motivasjon, og mye på grunn av at det nå er «noen andre» som har anerkjent oss. Vi er ydmyke og takknemlige for all den oppmerksomheten dette ga oss, og har valgt å bruke den til å bli enda bedre og utvikle oss enda mere sammen som Ostebygda. Og la det være klinkende klart; Oppmerksomhet kan det bli omsetning av!"

Pål Knutsson Medhus, Ostebygda, vinner 2019

"Å bli kåret til årets lokalmatgründer har vært med å føre bedriften vår noen syvmilssteg fremover. Nye avtaler er inngått, økt salg og mye publisitet. Mange har fått øynene opp for Røyland gård og vår satsning på å utnytte ville bær fra de norske skogene.

Vi oppfordrer alle som vet om noen, eller selv jobber med lokalmat til å delta i
konkurransen. En nasjonal utmerkelse som «årets lokalmatgründer» gjør mye for små
lokalmatprodusenter som oss"

Pernille Vea og Gunnar Sagstuen, vinnere 2018

"Denne prisen har vært gull verdt. Den han bidratt til at jeg har fått spredt historien om hotellet, gården, og det jeg driver med til veldig mange"

Olav Lie-Nilsen, vinner 2016

De nominerte til Årets Lokalmatgründer 2020:

  • Gransjøberget sæter og viltkjøkken, Elverum
  • Den Sorte Havre og Cafe, Råde
  • Hvasser Asparges, Hvasser
  • Midsummer hot sauce og Kåre Wiig miljøgartneri, Orre i Rogaland

Vinneren offentliggjøres under Dyrsku’n 11.-13.- september. Avstemningen skal starte i august.

Tidligere vinnere:

menyHanenogDyrskun

Undersider

Garden Oppheim - finalist Årets lokalmatgründer 2019

– Jeg tenker meg ikke alltid om to ganger for å si det sånn. Ser jeg en spennende mulighet kaster jeg meg på den, ler Renate, som i løpet av få år har bygget opp en solid bedrift på Oppheim gård.

Bleie Gard/Alde - finalist Årets lokalmatgründer 2019

– Se rundt deg, da! Her har vi epler i verdensklasse, vill natur og fantastisk kultur. Min visjon er at Hardanger skal bli Norges Piemonte, sier den ambisiøse eplebonden Olav Bleie.

Lofoten Seaweed - finalist Årets lokalmatgründer 2019

Fram til for få år siden var det fisken og sjømaten man høstet fra havet i Lofoten. I 2016 så imidlertid en ny havnæring dagens lys. Fiskerdattera Angelita og halvt japanske Tamara etablerte Lofoten Seaweed med en ambisjon om å få nordmenn til å bruke tang og tare i matlagingen.

Stølsvidda/Fjellgris fra Valdres - finalist Årets lokalmatgründer 2019

Kunder fra hele landet etterspør den populære fjellgrisen til Ragnhild og Knut. Nå har gründerne også laget et eget skinkehotell i Valdres der du kan sjekke inn skinke for modning.

Ostebygda - finalist Årets lokalmatgründer 2019

Målet er å gjøre Hol til en ostedestinasjon i verdensklasse. Suksessoppskriften er samarbeid, lange ystetradisjoner og stølsmelk fra dyr som har beita på friskt fjellgress.

Balholm - finalist Årets lokalmatgründer 2019

– Vi har alltid likt å eksperimentere med smakskombinasjoner og var de første i Norge som tilsatte bær i eplemosten.