Årets Lokalmatgründer (ÅLG) er en pris etablert av MENY og HANEN som ønsker å bidra til å løfte norsk lokalmatproduksjon videre når det gjelder kvalitet, unikhet og nasjonal verdiskaping. Fokus er på gründere som jobber for økt bærekraft og skaper positive ringvirkninger i sitt lokalsamfunn.

Yngve Henriksen og Maren Myrvold i Inderøy Mosteri ble kåret til vinnere av Årets lokalmatgründer i 2023. Foto: Tun Byrå

Yngve Henriksen og Maren Myrvold i Inderøy Mosteri ble kåret til vinnere av Årets lokalmatgründer i 2023. Foto: Tun Byrå

Årets Lokalmatgründer


  • Konkurransen er en gründerpris innen lokalmat.
  • Prisen gis til den bedriften som har vært best på innovasjon, nyskaping og lønnsomhet.
  • Fire finalister vil bli annonsert etter årets jurymøtet 19. juni.
  • HANEN, MENY og Dyrsku’n står bak kåringen, som skjer for tiende gang i år.
  • Prisen består av 50 000 kroner, muligheten til å være gjesteutstiller på neste års Dyrsku’n og en dag med kokk og leder av MENY-lauget Espen Schøning Lie og kategorisjef for lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen, Eivind Haalien.
  • Frist for nominering 16. juni

Vinneren av årets lokalmatgründer kåres av en uavhengig jury, basert på nomineringer fra publikum. Juryen ledes av Hilde Charlotte Solheim, styreleder i Vitenparken NMBU og ellers sitter følgende der; Eivind Haalien, kategorisjef lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen, Tor Jacob Solberg, leder i Norsk bonde og småbrukerlag, Henrik Nordtun Gjertsen, styreleder i Norges Bygdeungdomslag, Geir Helge Espedalen, daglig leder i Dyrsku’n og Bernt Bucher Johannessen, daglig leder Næringsorganisasjonen HANEN - for gardsmat og bygdeturisme.

Årets nominering av kandidater er avsluttet


Uttalelser fra tidligere vinnere


"Å vinne Årets Lokalmatgrunder 2023 skapte ringvirkninger som vi ikke helt hadde sett for oss. Det ene var selvfølgelig at vi blir anerkjent utenfor vårt eget omland, og ikke minst sett utenfor vårt eget omland, men det var også en utrolig følelse å vite at det var heiagjengen vår som sørget for at det skjedde! Vi har fått større nettverk, flere potensielle nye kunder, og mange flere åpne dører enn vi hadde før. Tusen takk!"

Yngve Henriksen og Maren Myrvold i Inderøy Mosteri, vinnere 2023

"Vi er veldig stolte over å ha vunnet er det ingen tvil om. Vi fikk en stor porsjon motivasjon, og mye på grunn av at det nå er «noen andre» som har anerkjent oss. Vi er ydmyke og takknemlige for all den oppmerksomheten dette ga oss, og har valgt å bruke den til å bli enda bedre og utvikle oss enda mere sammen som Ostebygda. Og la det være klinkende klart; Oppmerksomhet kan det bli omsetning av!"

Pål Knutsson Medhus, Ostebygda, vinner 2019

"Å bli kåret til årets lokalmatgründer har vært med å føre bedriften vår noen syvmilssteg fremover. Nye avtaler er inngått, økt salg og mye publisitet. Mange har fått øynene opp for Røyland gård og vår satsning på å utnytte ville bær fra de norske skogene.

Vi oppfordrer alle som vet om noen, eller selv jobber med lokalmat til å delta i
konkurransen. En nasjonal utmerkelse som «årets lokalmatgründer» gjør mye for små
lokalmatprodusenter som oss"

Pernille Vea og Gunnar Sagstuen, vinnere 2018

"Denne prisen har vært gull verdt. Den han bidratt til at jeg har fått spredt historien om hotellet, gården, og det jeg driver med til veldig mange"

Olav Lie-Nilsen, vinner 2016

Tidligere vinnere:

menyHanenogDyrskun