Årets Lokalmatgründer (ÅLG) er en pris etablert av MENY og HANEN som ønsker å bidra til å løfte norsk lokalmatproduksjon videre når det gjelder kvalitet, unikhet og nasjonal verdiskaping. Fokus er på gründere som jobber for økt bærekraft og skaper positive ringvirkninger i sitt lokalsamfunn.

Vinnerne av Årets Lokalmatgründer 2024, Bøtun Gard, sammen med juryen for Årets Lokalmatgründer

Vinnerne av Årets Lokalmatgründer 2024, Bøtun Gard, sammen med juryen for Årets Lokalmatgründer

Vinneren av Årets Lokalmatgründer 2024 er Bøtun gard i Sogn

Bøtun gard drives av Martin og Mathilde Buch Larsen. De danske paret som har gjort norske
småbruker av seg. Bøtun gard viser med all tydelighet hva en kan få ut av et lite småbruk på
Vestlandet med litt fantasi, kreativitet og mye hardt arbeid og pågangsmot. De har sammen
skapt en bærekraftig perle, med markedshage, kafé og en brennende lidenskap for å dyrke mat
på naturens premisser. Deres kunder er kjente hoteller og spisesteder i Sogn og turister fra
både Norge og verden ellers. Lokalbefolkningen får også nyte godt av Martin og Mathildes
skaperkraft ved å kjøpe ferske grønnsaker gjennom et matkasseabonnement
Mathilde har et sterkt engasjement, for som hun sier:
«Jeg er opptatt av mat. Min drivkraft er å dyrke bærekraftig mat på en miljøvennlig måte.
Her kan jeg formidle gjennom et godt måltid, et kurs eller en grønnsakskasse.»
Juryen ledes av Hilde Charlotte Solheim. Hun har fulgt utviklingen på lokalmat- og
reiselivsfeltet på nært hold i snart 20 år.
Hun mener Bøtun gard er en meget god representant både for det å skape et nytt livsgrunnlag
på et lite småbruk for sauehold uten økonomisk grunnlag i dagens landbruk, og for å se
muligheter som produsent for et lokalt reiseliv med økende fokus på stedegne menyer.

  • Bøtun gard viser at det virkelig er mulig å omskape et meget lite småbruk, til en bokstavelig blomstrende gård, med økonomi til å bære et helt årsverk og enda flere ansatte i sesongen. En jobb for lokalmat Norge Prisen Årets Lokalmatgründer deles ut for 10 året på rad. Konkurransen har vurdert nærmere 300 kandidater og har valgt ut finalister som tusenvis av forbrukere har stemt fram gjennom årene. MENY og HANEN har ønsket, sammen med Dyrsku’n, å støtte opp under og løfte fram spennende aktører innen norsk lokal mat og drikke. Årets Lokalmatgründer 2024 preges av mangfold, bærekraft, kommersiell forståelse og ungdommelig pågangsmot både blant de over 30 nominasjonene som ble sendt inn og ikke minst hos de 4 finalistene som juryen har valgt ut. I sin utvelgelse er juryen fokusert på selve gründerskapet hos kandidatene hvor sentrale forhold er; lønnsomhet, ringvirkninger, synlighet, nytenkning og bærekraft.


Årets Lokalmatgründer

  • Konkurransen er en gründerpris innen lokalmat.
  • Prisen gis til den bedriften som har vært best på innovasjon, nyskaping og lønnsomhet.
  • Stem på din favoritt blant de 4 finalistene
  • Frist for å stemme 2. september
  • HANEN, MENY og Dyrsku’n står bak kåringen, som skjer for tiende gang i år.
  • Prisen består av 50 000 kroner, muligheten til å være gjesteutstiller på neste års Dyrsku’n og en dag med kokk og leder av MENY-lauget Espen Schøning Lie og kategorisjef for lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen, Eivind Haalien.
  • Vinneren presenteres under åpningsseremonien på Dyrsku’n 13. september

Vinneren av årets lokalmatgründer kåres av en uavhengig jury, basert på nomineringer fra publikum. Juryen ledes av Hilde Charlotte Solheim, styreleder i Vitenparken NMBU og ellers sitter følgende der; Eivind Haalien, kategorisjef lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen, Tor Jacob Solberg, leder i Norsk bonde og småbrukerlag, Henrik Nordtun Gjertsen, styreleder i Norges Bygdeungdomslag, Geir Helge Espedalen, daglig leder i Dyrsku’n og Bernt Bucher Johannessen, daglig leder Næringsorganisasjonen HANEN - for gardsmat og bygdeturisme.


Uttalelser fra tidligere vinnere


"Å vinne Årets Lokalmatgrunder 2023 skapte ringvirkninger som vi ikke helt hadde sett for oss. Det ene var selvfølgelig at vi blir anerkjent utenfor vårt eget omland, og ikke minst sett utenfor vårt eget omland, men det var også en utrolig følelse å vite at det var heiagjengen vår som sørget for at det skjedde! Vi har fått større nettverk, flere potensielle nye kunder, og mange flere åpne dører enn vi hadde før. Tusen takk!"

Yngve Henriksen og Maren Myrvold i Inderøy Mosteri, vinnere 2023

"Vi er veldig stolte over å ha vunnet er det ingen tvil om. Vi fikk en stor porsjon motivasjon, og mye på grunn av at det nå er «noen andre» som har anerkjent oss. Vi er ydmyke og takknemlige for all den oppmerksomheten dette ga oss, og har valgt å bruke den til å bli enda bedre og utvikle oss enda mere sammen som Ostebygda. Og la det være klinkende klart; Oppmerksomhet kan det bli omsetning av!"

Pål Knutsson Medhus, Ostebygda, vinner 2019

"Å bli kåret til årets lokalmatgründer har vært med å føre bedriften vår noen syvmilssteg fremover. Nye avtaler er inngått, økt salg og mye publisitet. Mange har fått øynene opp for Røyland gård og vår satsning på å utnytte ville bær fra de norske skogene.

Vi oppfordrer alle som vet om noen, eller selv jobber med lokalmat til å delta i
konkurransen. En nasjonal utmerkelse som «årets lokalmatgründer» gjør mye for små
lokalmatprodusenter som oss"

Pernille Vea og Gunnar Sagstuen, vinnere 2018

"Denne prisen har vært gull verdt. Den han bidratt til at jeg har fått spredt historien om hotellet, gården, og det jeg driver med til veldig mange"

Olav Lie-Nilsen, vinner 2016

Tidligere vinnere:

menyHanenogDyrskun