Årets lokalmatgründer er en pris etablert av MENY og HANEN som ønsker å bidra til å løfte norsk lokalmatproduksjon videre når det gjelder kvalitet, unikhet og nasjonal verdiskaping. Fokus er på gründere som jobber for økt bærekraft og skaper positive ringvirkninger i sitt lokalsamfunn.

Vinnere Årets Lokalmatgründer 2022

Vinnere Årets Lokalmatgründer 2022

Årets lokalmatgründer 2022

Telemarklam drives av Kim og Bjørg T.Hopland. De kombinerer tradisjonsrikt sauehold i Vest-Telemark med fokus på et godt dyrehold og å utnytte fjellets beiteressursene på en best mulig måte. De har sammen med 11 andre bønder i skapt en attraktiv merkevare for kvalitetskjøtt av sau og lam. For som Bjørg T. Hopland sier:
«Vi har stått på konseptet vårt fra start og selger det vi tror på - friske, sunne dyr rett fra
ren natur.»

Juryleder Hilde Charlotte Solheim har en rekke styreverv i norsk reiseliv og har fulgt utviklingen på lokalmat- og reiselivsfeltet på nært hold i over 15 år. Hun mener Telemarklam er en meget god representant båd for å utnytte rene og naturlig beiteressurser i Norge og for den gode forretningsdriften som er nødvendig for å lykkes som lokalmatprodusent.

Telemarkslam har løftet en tradisjonsrik kategori i norsk landbruk ved å fokusere på å
utvikle en solid og spennende merkevare og jobbe smart i nettverk.

For Bjørg og Kim er det viktig å skape arbeidsplasser for begge på gården og bidra til
næringsutvikling i lokalsamfunnet sitt Fyresdal. På den måte håper de å gi sitt bidrag til
å bremse fraflyttingen og gjøre livet som sauebonde litt hyggeligere.

En jobb for lokalmat Norge

Prisen Årets Lokalmatgründer er blitt delt ut siden 2015. Konkurransen har vurdert nærmere 250 kandidater og har valgt ut finalister som tusenvis av forbrukere har fått kunne stemme fram gjennom årene. MENY og HANEN har ønsket med prisen å støtte opp under og løfte fram spennende aktører innen norsk lokal mat og drikke. Fokus er på entrepenørskapet og nyskapningen som gründerbedriften representerer. Juryen er en fagjury som velger ut 4 finalister på bakgrunn av forslag fra publikum.

Kompetent jury

Juryen er blitt ledet av Hilde Charlotte Solheim, tidligere styreleder i Destinasjon Hardanger og Brim Explorer. Den har videre bestått av Eivind Haalien, kategorisjef lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen, Kjersti Hoff, leder i Norsk bonde og småbrukerlag, Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, Geir Helge Espedalen, daglig leder i Dyrsku’n og Bernt Bucher Johannessen, daglig leder HANEN.
MENY er opptatt av matglede og norske mattradisjoner. De samarbeider derfor med
over 450 lokalmatprodusenter og til tilbyr til sammen over 3500 lokalmatprodukter. Eller matskatter, som de heter i MENY. MENY ønsker å stimulere til innovasjon og løfte fram lokal bærekraftig matproduksjon, noe våre matskattprodusenter er god eksempler på.

Hederlig omtale

Juryen velger i år å gi hederlig omtale til den andre av de to kandidatene som knivet om de fleste publikumsstemmene, nemlig Storfjord iskrem. Dette er en liten gründerbedrift i Stordal på Sunnmøre som foredler lokal geitemelk til iskrem og har gjort stor suksess med blant annet sin egen brunost-is.

Vi må hylle den gode, næringsrike melka som kommer fra geitene våre. De beiter
høyt og lavt, og holder i tillegg kulturlandskapet i hevd, sier den entusiastiske gründeren Silje Lee Knutsen.

Juryleder Hilde Charlotte Solheim uttaler at Storfjord Iskrem viser at man kan lykkes som lokalmatgründer med å ta i bruk en tradisjonsrik råvare som geitemelka er.

Å bruke geitemelk i iskrem viser kreativitet og vilje til å skape en lokalmat bedrift med en spennende og bærekraftig råvare. Det inspirer til produktinnovasjon med base i tradisjonelle ressurser. Slikt entrepenørskap ønsker Årets Lokalmatgründer å løfte fram som en inspirasjonskilde.

Prisutdelingen til vinneren skjer fredag 9.september på årets Dyrsku. Vinneren tildeles
50 000 kr. Et diplom og muligheten til å være årets gjesteutstiller på neste års Dyrsku’n
tildels både vinner og mottaker av hederlig omtale.

Uttalelser fra tidligere vinnere

"Det var fantastisk hyggelig å få denne utmerkelsen! Både fordi det viser at andre setter pris på det vi produserer, og for muligheten det gir oss til å satse videre"

Kathrine Sandvold Lundgren og Arild Gaasvik, Vuku Gårdsmeieri i Verdal, vinner 2021

"Vi er veldig stolte over å ha vunnet er det ingen tvil om. Vi fikk en stor porsjon motivasjon, og mye på grunn av at det nå er «noen andre» som har anerkjent oss. Vi er ydmyke og takknemlige for all den oppmerksomheten dette ga oss, og har valgt å bruke den til å bli enda bedre og utvikle oss enda mere sammen som Ostebygda. Og la det være klinkende klart; Oppmerksomhet kan det bli omsetning av!"

Pål Knutsson Medhus, Ostebygda, vinner 2019

"Å bli kåret til årets lokalmatgründer har vært med å føre bedriften vår noen syvmilssteg fremover. Nye avtaler er inngått, økt salg og mye publisitet. Mange har fått øynene opp for Røyland gård og vår satsning på å utnytte ville bær fra de norske skogene.

Vi oppfordrer alle som vet om noen, eller selv jobber med lokalmat til å delta i
konkurransen. En nasjonal utmerkelse som «årets lokalmatgründer» gjør mye for små
lokalmatprodusenter som oss"

Pernille Vea og Gunnar Sagstuen, vinnere 2018

"Denne prisen har vært gull verdt. Den han bidratt til at jeg har fått spredt historien om hotellet, gården, og det jeg driver med til veldig mange"

Olav Lie-Nilsen, vinner 2016

Tidligere vinnere:

menyHanenogDyrskun