HANEN gårdsbutikkskole
Lær hvordan du lykkes med din egen gårdsbutikk
HANEN Gårdsbutikkskole er et praktisk og inspirerende 2-dagers kurs for deg som driver, eller ønsker å starte, gårdsbutikk.
Her får du kunnskap, inspirasjon og konkrete verktøy for å bygge en lønnsom og levende gårdsbutikk – basert på lokale råvarer og ekte gårdsopplevelser.
Kurset arrangeres av HANEN, som representerer over 600 norske bedrifter innen lokalmat, gårdsopplevelser og bygdeturisme.
Dette lærer du
-
Hvordan planlegge og drive en lønnsom gårdsbutikk
-
Hvordan presentere og prise produktene dine riktig
-
Hvordan skape en hyggelig handleopplevelse for kundene
-
Hvordan bruke enkle markedsføringstiltak for å få flere besøk
-
Hvordan kombinere gårdsbutikk med gårdsdrift, servering eller aktiviteter
Gjennom foredrag, erfaringsdeling og praktiske oppgaver får du nyttige verktøy du kan ta i bruk med en gang.
Hvem passer kurset for
Gårdsbutikkskolen passer for både etablerte og nye gårdsbutikker, småskalaprodusenter og andre som selger lokale produkter.
Du trenger ingen forkunnskaper – bare lyst til å utvikle butikken og møte kundene på en enda bedre måte.
Målet med gårdsbutikkskolen
Målet er å styrke lokal verdiskaping og bidra til at flere lykkes med salg av norskprodusert mat og drikke direkte til forbruker.
HANEN ønsker å gjøre det enklere for produsenter å møte kunden der den er – på gården, i butikken eller på markedet – og samtidig bygge lønnsomhet og stolthet rundt norsk lokalmat.
Vil du delta?
Kurset arrangeres flere steder i landet gjennom året.
Kommende kurs:
Vestland, 10. - 11 november på Store Ringheim på Voss
Buskerud 17. - 18. november på Eggedal Borgerstue.
Med støtte fra Innovasjon Norge, Vestland fylkeskommune og Vestfold fylkeskommune utvikler vi nå et kompetansetilbud: HANEN Gårdsbutikkskole. Gjennom praktiske verktøy og kommersiell ekspertise ønsker vi å styrke deg som driver eller planlegger å starte en gårdsbutikk.
Med støtte fra Innovasjon Norge, Vestland fylkeskommune og Vestfold fylkeskommune
I løpet av prosjektet utvikler vi:
- En unik gårdsbutikkskole som testes og finpusses i samarbeid med kursdeltakere.
- En praktisk veileder for drift og utvikling av gårdsbutikker.
- Innsikt i gårdsbutikkens betydning for norsk lokalmat.
Tid og sted
Høsten 2025 inviterer vi til kurs i Vestfold og på Voss. Kursene er relevante for alle som driver gårdsutsalg, eller som planlegger å starte. Datoer er den 13.- 14. oktober i Helgeroa og den 10. - 11. november på Voss.
HANEN Gårdsbutikkskole dekker temaer som:
- Merkevarebygging: Skap en merkevare basert på dine unike styrker.
- Omregulering og bruksendring: Praktisk guide før oppstart.
- Kommunikasjon og markedsføring: Fra nettside til sosiale medier og lokale samarbeid.
- Kundeopplevelse: Gi kundene opplevelser de kommer tilbake for.
- Salgsteknikker: Effektive metoder for å øke salget med mersalg og produktplassering.
- Prisstrategier: Sett riktig pris på varer og tilbud
På hvert sted tilbyr vi to fulle kursdager med eksperter innen salg og markedsføring
• To lunsjer
• Verktøy og kunnskap som kan gi økt lønnsomhet og flere kunder
Kursholdere:
Patrik Alesand - gründer og spesialist på salg og HR
Patrik Alesand er selv gründer. Han driver også konsulentvirksomheten Pafoal, som spesialiserer seg på HR og salg, samt opplæringskontoret Motivated, som tilbyr faglig opplæring for kandidater som ønsker å ta fagbrev i salg. Som rådgiver arbeider han tett sammen med Kompetansenettverket for lokalmat i Region Sør, og har holdt flere salgskurs i Agder og Rogaland og han har derfor inngående kjennskap til de utfordringene gårdsbutikkene står overfor. På gårdsbutikkskolen deler han sin erfaring om marked og salg med praktiske råd om hvordan du kan styrke ditt salg og forbedre kundeopplevelsen.
Kari Hasselknippe – en erfaren rådgiver innen merkevarebygging
Med over 25 års erfaring innen merkevarebygging, konseptutvikling og kommunikasjon har hun hjulpet små og mellomstore virksomheter med å bygge sterke og tydelige merkevarer. Kari har en særlig lidenskap for å støtte entreprenører innen lokalmat, reiseliv og servicebransjen, og hennes arbeid har resultert i suksess for alt fra gårdsbutikker til boutique-hoteller. I gårdsbutikkskolen vil Kari dele sin erfaring og praktiske råd, med verktøyene du trenger for å lykkes. Hun har et unikt talent for å synliggjøre det som gjør din gårdsbutikk spesiell og hjelpe deg med å bygge en merkevare som skaper verdi for både kundene dine og lokalsamfunnet. Kari byr på inspirasjon, innsikt og konkrete verktøy.
Jan Arve Langørgen, leder byggrådgivning i Norsk Landbruksrådgivning
Jan Arve skal gi en praktisk innføring i forberedelse og søknad om endringer i bruk av landbruksbygg. Han bor på Myra gård hvor han og familien driver lokalmatproduksjon. I tillegg er han leder for nettverket Trondheims Matperler og har derved stor innsikt i utfordringer og muligheter.
Petter Bjørgan, fagsjef lokalmat i Stiftelsen Norsk Mat
Petter Bjørgan er fagsjef for lokalmat ved Stiftelsen Norsk Mat, med hovedansvar for bransjeportalen lokalmat.no. Han har mange års erfaring fra jobb i butikk og kundeservice, og har tidligere drevet Salmon House på Gardermoen, hvor han hadde ansvar for innkjøp og forhandlinger. I tillegg har han ansvar for målinger av lokalmatsalget i Norge og arbeider med kurs og markedstjenester.
Besøk tre gårdsbutikker
Beiarmat
Bak Beiarmat AS står André på geitbruket «Hammern gård» mellom stupbratte fjell i Beiardalen, og Jørgen på «Storhaug gård» ved foten av mektige Tel…
Øvre Ringi Gård
Velkommen til Øvre Ringi Gård som ligger på det vakre Tanumplatået i Bærum, to mil vest for Oslo.
Vi har selvplukk på mais i august/september og pr…
Refsnes Matglede
Hjertelig velkommen til Refsnes Matglede, vi er en liten bedrift som ligger like ved fergeleiet på Refsnes i Kvæfjord kommune. Her finner du om som…