Årets lokalmatgründer er en pris etablert av MENY og HANEN som ønsker å bidra til å løfte norsk lokalmatproduksjon videre når det gjelder kvalitet, unikhet og nasjonal verdiskaping. Fokus er på gründere som jobber for økt bærekraft og skaper positive ringvirkninger i sitt lokalsamfunn.

Vinnerne av Årets Lokalmatgründer 2022

Vinnerne av Årets Lokalmatgründer 2022

Nominer din kandidat her

En jobb for lokalmat Norge

Prisen Årets Lokalmatgründer er blitt delt ut siden 2015. MENY og HANEN har ønsket med prisen å støtte opp under og løfte fram spennende aktører innen norsk lokal mat og drikke. Fokus er på entrepenørskapet og nyskapningen som gründerbedriften representerer. Juryen er en fagjury som velger ut 4 finalister på bakgrunn av forslag fra publikum.

Kompetent jury

Juryen blir ledet av Hilde Charlotte Solheim, tidligere styreleder i Destinasjon Hardanger og Brim Explorer. Den består videre av Eivind Haalien, kategorisjef lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen, Kjersti Hoff, leder i Norsk bonde og småbrukerlag, Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, Geir Helge Espedalen, daglig leder i Dyrsku’n og Bernt Bucher Johannessen, daglig leder HANEN.

Prisutdelingen til vinneren skjer på årets Dyrsku`n. Vinneren tildeles
50 000 kr. Et diplom og muligheten til å være årets gjesteutstiller på neste års Dyrsku’n tildels både vinner og mottaker av hederlig omtale.

Nominering

Nominasjon av kandidater kan gjøres av alle som ønsker å bidra til å løfte fram sine favorittprodusenter eller av produsenten selv. Det er mulig å nominerer kandidater fram til og med 1. juni. På bakgrunn av de nominerte vil juryen plukker ut 4 finalister som blir promotert aktivt både i sosiale medier og i avisa Nationen fram til avstemningen som åpnes i august.

Uttalelser fra tidligere vinnere

"Det var fantastisk hyggelig å få denne utmerkelsen! Både fordi det viser at andre setter pris på det vi produserer, og for muligheten det gir oss til å satse videre"

Kathrine Sandvold Lundgren og Arild Gaasvik, Vuku Gårdsmeieri i Verdal, vinner 2021

"Vi er veldig stolte over å ha vunnet er det ingen tvil om. Vi fikk en stor porsjon motivasjon, og mye på grunn av at det nå er «noen andre» som har anerkjent oss. Vi er ydmyke og takknemlige for all den oppmerksomheten dette ga oss, og har valgt å bruke den til å bli enda bedre og utvikle oss enda mere sammen som Ostebygda. Og la det være klinkende klart; Oppmerksomhet kan det bli omsetning av!"

Pål Knutsson Medhus, Ostebygda, vinner 2019

"Å bli kåret til årets lokalmatgründer har vært med å føre bedriften vår noen syvmilssteg fremover. Nye avtaler er inngått, økt salg og mye publisitet. Mange har fått øynene opp for Røyland gård og vår satsning på å utnytte ville bær fra de norske skogene.

Vi oppfordrer alle som vet om noen, eller selv jobber med lokalmat til å delta i
konkurransen. En nasjonal utmerkelse som «årets lokalmatgründer» gjør mye for små
lokalmatprodusenter som oss"

Pernille Vea og Gunnar Sagstuen, vinnere 2018

"Denne prisen har vært gull verdt. Den han bidratt til at jeg har fått spredt historien om hotellet, gården, og det jeg driver med til veldig mange"

Olav Lie-Nilsen, vinner 2016

Tidligere vinnere:

menyHanenogDyrskun