Årets lokalmatgründer er en pris som ønsker å bidra til å løfte norsk lokalmatproduksjon videre når det gjelder kvalitet, unikhet og nasjonal verdiskaping. *Årets lokalmatgründer fokusere på å finne den beste gründer innen lokalmat og entrepenørskap, og er et samarbeid mellom MENY, HANEN og Dyrskun`. Blant de nominerte plukkes det ut 4 finalister.

Stolte vinnerne av Årets lokalmatgründer 2020, Hvasser Asparges

Stolte vinnerne av Årets lokalmatgründer 2020, Hvasser Asparges

Årets lokalmatgründer 2020

Hvasser Asparges er kåret til «Årets Lokalmatgründer 2020». Årets lokalmatgründer er en av våre fremste produsenter av asparges, og brakte den hvite asparges til Norge. Gransjøberget seter og viltkjøkken får hederlig omtale av juryen.

Gjengen bak Hvasser Asparges, Fredberg-brødrene; Bent, Bernt og Edvart har stått på siden 2012 ute i havgapet på sommerøya Hvasser for å sikre oss norsk smakfull grønn asparges og ikke nok med det i år kom de med den herlige hvite utgaven.

Nisjeprodukt i absolutt toppklasse

Juryleder Hilde Charlotte Solheim har en rekke styreverv i norsk reiseliv, og har fulgt utviklingen på lokalmat- og reiselivsfeltet på nært hold i over 15 år. Hun mener Hvasser er en god representant for utviklingen på lokalmatfeltet i Norge for tiden, med et mangfold av produkter av meget høy kvalitet.

– Hvasser asparges viser det går an å produsere nisjeprodukter i absolutt toppklasse i Norge. Det er også gledelig at nordmenn holder på å gjenoppdage at de beste råvarene bør spises når de er i sesong.

En jobb for lokalmat Norge

Prisen Årets Lokalmatgründer er blitt delt ut siden 2015. Konkurransen har vurdert over 150 kandidater og har valgt ut finalister som tusenvis av forbrukere har fått kunne stemme fram gjennom årene. MENY og HANEN har ønsket med prisen Årets Lokalmatgründer å støtte opp under og løfte fram spennende aktører innen norsk lokal mat og drikke.

Søkelyset er på entrepenørskapet og nyskapningen som gründerbedriften representerer.

Juryen

Juryen har blitt ledet av Hilde Charlotte Solheim (styreleder i Destinasjon Hardanger mm), og har bestått ellers av Eivind Haalien (kategorisjef lokalmat og spesialiteter NorgesGruppen), Anne Jødahl Skuterud (styreleder i Felleskjøp Agri), Geir Helge Espedalen (daglig leder i Dyrsku’n) og Bernt Bucher Johannessen (daglig leder i Hanen).

Prisutdelingen skjedde 11.september under åpningen av den nye mat- og drikkefestivalen i Oslo, Mat*Larm – på restaurant Centrop . Vinneren tildeles 50 000 kroner, et diplom og får muligheten til være årets gjesteutstiller på neste års Dyrsku’n.

Hederlig omtale

Juryen har også i år lyst til også å løfte fram den andre av de to kandidatene som knivet om de fleste publikumsstemmene, nemlig Gransjøberget seter og viltkjøkken. De er en liten gründerbedrift med søkelys på utvikling og salg av produkter basert på viltkjøtt.

Juryleder Hilde Charlotte Solheim uttaler at Gransjøberget seter og viltkjøkken viser at man kan lykkes som lokalmatgründer med vilt som råvare.

– Vi høster fantastiske råvarer fra utmarka i Norge, men det er ikke så mange steder som har bygget sitt konsept rundt disse ressursene. Gransjøberget øker verdien til viltet ved å foredle det til både produkter og opplevelser av høy kvalitet, sier Solheim.

Meny

Meny er opptatt av matglede og norske mattradisjoner. Matkjeden samarbeider derfor med over 450 lokalmatprodusenter, og tilbyr til sammen over 3500 lokalmatprodukter.

Interessen for lokalmat har økt i mange år og under Covid-19 har søkelyset på norskproduserte varer økt kraftig. Meny er også opptatt av å stimulere til innovasjon og løfte fram lokal bærekraftig matproduksjon, noe våre matskattprodusenter er gode eksempler på.

Uttalelser fra tidligere vinnere

"Vi er veldig stolte over å ha vunnet er det ingen tvil om. Vi fikk en stor porsjon motivasjon, og mye på grunn av at det nå er «noen andre» som har anerkjent oss. Vi er ydmyke og takknemlige for all den oppmerksomheten dette ga oss, og har valgt å bruke den til å bli enda bedre og utvikle oss enda mere sammen som Ostebygda. Og la det være klinkende klart; Oppmerksomhet kan det bli omsetning av!"

Pål Knutsson Medhus, Ostebygda, vinner 2019

"Å bli kåret til årets lokalmatgründer har vært med å føre bedriften vår noen syvmilssteg fremover. Nye avtaler er inngått, økt salg og mye publisitet. Mange har fått øynene opp for Røyland gård og vår satsning på å utnytte ville bær fra de norske skogene.

Vi oppfordrer alle som vet om noen, eller selv jobber med lokalmat til å delta i
konkurransen. En nasjonal utmerkelse som «årets lokalmatgründer» gjør mye for små
lokalmatprodusenter som oss"

Pernille Vea og Gunnar Sagstuen, vinnere 2018

"Denne prisen har vært gull verdt. Den han bidratt til at jeg har fått spredt historien om hotellet, gården, og det jeg driver med til veldig mange"

Olav Lie-Nilsen, vinner 2016

De nominerte til Årets Lokalmatgründer 2020:

Nominasjon til Årets lokalmatgründer 2021 begynner på vårparten 2021.

Tidligere vinnere:

menyHanenogDyrskun

Undersider

Hvasser asparges - finalist Årets lokalmatgründer 2020

Spennende og skremmende aspargesproduksjon. – Dette er lyden av Hvasser asparges! sier Bernt Freberg, og brekker av det høyreiste grønne praktverket av en grønnsak nederst ved roten med et høyt knekk.

Den Sorte Havre - finalist Årets lokalmatgründer 2020

– Her i Norge har vi optimale forhold for å dyrke den beste og sunneste havren. Det skal hele verden få smake, sier gründerne bak Den sorte havre. De har gjort butikk av en edel råvare som i flere år var forbeholdt hester.

Gransjøberget sæter og viltkjøkken - finalist Årets lokalmatgründer 2020

I elgens rike har Marianne og Hans gjenreist den gamle setra Gransjøberget, og skapt et pusterom der gjester og jegere kan oppleve skogen gjennom smaker, sæterliv og jakt.

Midsummer Hot Sauce og Kåre Wiig miljøgartneri - finalist Årets lokalmatgründer 2020

Unorsk saus med helnorske råvarer I et gartneri på Jæren står struttende chili og rekker tunge til de klassiske tomatene, kanskje litt stolte over at de spiller hovedrollen i et unikt samarbeid om norsk hot sauce?