Årets lokalmatgründer er en pris etablert av MENY og HANEN som ønsker å bidra til å løfte norsk lokalmatproduksjon videre når det gjelder kvalitet, unikhet og nasjonal verdiskaping. Fokus er på gründere som jobber for økt bærekraft og skaper positive ringvirkninger i sitt lokalsamfunn.

Vinnerne i 2021, Vuku Gårdsmaieri. Fotograf: Albertine Løseth Vestvik

Vinnerne i 2021, Vuku Gårdsmaieri. Fotograf: Albertine Løseth Vestvik

En jobb for lokalmat Norge

Prisen Årets Lokalmatgründer er blitt delt ut siden 2015. Årets Lokalmatgründer å støtte opp under og framsnakke spennende aktører innen norsk lokal mat og drikke.Søkelyset er på entreprenørskapet og nyskapningen som gründerbedriften representerer.

Juryen

Juryen ledes av Hilde Charlotte Solheim, styreleder i Vitenparken NMBU og Brim Explorer, og består ellers av Eivind Haalien, kategorisjef lokalmat og spesialiteter NorgesGruppen, Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøp Agri, Kjersti Hoff, leder i Norsk bonde og småbrukarlag, Geir Helge Espedalen, daglig leder for Dyrskun og Bernt Bucher Johannessen, daglig leder HANEN.

Nominasjon

Nominasjon av kandidater kan gjøre av alle som ønsker å bidra til å løfte fram sin favoritt produsenter eller av produsenten selv. På bakgrunn av de nominerte vil juryen plukker ut 4 finalister som blir promotert aktivt både i sosiale medier og i Nationen fram til avstemningen som åpnes i august. Nomineringsrunden er nå avsluttet, og du kan snart stemme på din favoritt her.

Vinneren

Vinneren tildeles 50 000 kroner, et diplom og får muligheten til være årets gjesteutstiller på kommende års Dyrsku’n. Prisoverrekkelsen skjer på Dyrsku'n 9 september.

Uttalelser fra tidligere vinnere

"Det var fantastisk hyggelig å få denne utmerkelsen! Både fordi det viser at andre setter pris på det vi produserer, og for muligheten det gir oss til å satse videre"

Kathrine Sandvold Lundgren og Arild Gaasvik, Vuku Gårdsmeieri i Verdal, vinner 2021

"Vi er veldig stolte over å ha vunnet er det ingen tvil om. Vi fikk en stor porsjon motivasjon, og mye på grunn av at det nå er «noen andre» som har anerkjent oss. Vi er ydmyke og takknemlige for all den oppmerksomheten dette ga oss, og har valgt å bruke den til å bli enda bedre og utvikle oss enda mere sammen som Ostebygda. Og la det være klinkende klart; Oppmerksomhet kan det bli omsetning av!"

Pål Knutsson Medhus, Ostebygda, vinner 2019

"Å bli kåret til årets lokalmatgründer har vært med å føre bedriften vår noen syvmilssteg fremover. Nye avtaler er inngått, økt salg og mye publisitet. Mange har fått øynene opp for Røyland gård og vår satsning på å utnytte ville bær fra de norske skogene.

Vi oppfordrer alle som vet om noen, eller selv jobber med lokalmat til å delta i
konkurransen. En nasjonal utmerkelse som «årets lokalmatgründer» gjør mye for små
lokalmatprodusenter som oss"

Pernille Vea og Gunnar Sagstuen, vinnere 2018

"Denne prisen har vært gull verdt. Den han bidratt til at jeg har fått spredt historien om hotellet, gården, og det jeg driver med til veldig mange"

Olav Lie-Nilsen, vinner 2016

Tidligere vinnere:

menyHanenogDyrskun