Årets Lokalmatgründer (ÅLG) er en pris etablert av MENY og HANEN som ønsker å bidra til å løfte norsk lokalmatproduksjon videre når det gjelder kvalitet, unikhet og nasjonal verdiskaping. Fokus er på gründere som jobber for økt bærekraft og skaper positive ringvirkninger i sitt lokalsamfunn.

Vinneren av Årets lokalmatgründer 2025 Ødhumbla mottok prisen på Dyrsku´n

Vinneren av Årets lokalmatgründer 2025 Ødhumbla mottok prisen på Dyrsku´n

Ødhumbla er Årets lokalmatgründer 2025!

Med trua på rene Noas ark av et mangfold av kyr, har Jørn Skue og familien hans på Uppigard Skue starte direkte salg av lavpasteurisert melk så den mest proteinhungrige burde få seg et abonnement. Slagordet er «Ødhumbla gardsmjølk – passe støtt»
Det å gå foran og ha trua på både samvirke og egen lokal foredling er viktig for Jørn. Med en variert flokk av melkekyr og mest mulig naturlig fôr, tilbyr Jørn og familien hans abonnement på melk direkte fra gården. Melka fra Uppigard Skue inneholder det naturlig fettet og proteinet som mange nå ønsker seg både til et godt kosthold og trening.

Juryen om Ødhumbla

Som en liten aktør viser Ødhumbla at det er rom for nisjeaktører med fokus på topp kvalitet innenfor beitedrift og melk. Med tanke på de fantastiske beiteressursene vi har tilgjengelig i Norge, er det gledelig og viktig at aktører som Ødhumbla viser vei for andre som kan tenke seg å etablere seg i denne nisjen.

Over hele landet finnes det modige og kreative gründere som satser på lokal matproduksjon med hjerte, hodet og hardt arbeid. I år kom det inn mange sterke nominasjoner, og juryen hadde en krevende jobb med å velge ut de fire finalistene.

Fredag 12. september, under åpningen av Dyrsku’n i Seljord, ble Ødhumbla på Uppigard Skoe i Gudbrandsdalen kåret til Årets Lokalmatgründer 2025.

– Det er helt utrolig! Vi startet opp i mars i fjor, så først å bli nominert og så kåret er helt absurd, sa en lykkelig vinner, Jørn Skoe.

Ødhumbla drives som et småskalameieri, med lavpasteurisert melk fra en variert kuflokk bestående av STN, Jersey og NRF. Melken selges i returglass gjennom abonnementsordning, en selvbetjent melkebu og lokale utsalg. Juryen trekker frem satsingen på ekte råvarer, bærekraftige løsninger og stolthet over å være liten som et forbilde for norsk lokalmat.

– Jeg synes det er artig å være en liten produsent og levere en litt eksklusiv og begrenset råvare. Det føles riktig å drive slik vi gjør nå, forteller Skoe.

Navnet Ødhumbla stammer fra urkua i norrøn mytologi, og passer godt til filosofien bak gardsmeieriet: Variasjon, naturlighet og respekt for tradisjon. Med 18 kyr på seterbeite og en produksjon på rundt 300–350 liter melk i uka, er Ødhumbla et eksempel på at smått kan være både verdifullt og etterspurt.

Årets finalister

I tillegg til vinneren Ødhumbla, imponerte disse tre finalistene juryen og publikum:

Toddum Gårdsysteri

Utenfor Namsos satser Silje med familie på italienskinspirert ost, laget av norsk melk fra egen gård. Juryen lot seg imponere over satsingen på lokal foredling, samarbeid med restaurantkunder og moderne produktutvikling.

Grubbestad Vingård

Cecilie og Bjarne har etablert Norges første kommersielle vingård med over 6000 vinstokker. De satser på musserende vin laget av Solaris-druen – et prosjekt som krever både tålmodighet, mot og pionérånd.

Biri Landhandel

Syv bønder og en ildsjel har gått sammen om å skape en lokal landhandel som bringer råvarer direkte til folk i Biri og besøkende. Juryen roser pågangsmotet og evnen til å skape nye salgskanaler og korte verdikjeder.

Om prisen

Prisen deles ut til en gründer som har gjort en ekstraordinær innsats for norsk lokalmat. Årets Lokalmatgründer er etablert av MENY og HANEN, i samarbeid med Dyrsku’n. Prisen løfter frem gründere som utmerker seg med kvalitet, innovasjon og bærekraft – og som bidrar til å styrke verdiskaping og utvikling i norsk lokalmatproduksjon.

Vinneren mottar en pengepremie på 75 000 kroner, mulighet til å være gjesteutstiller på neste års Dyrsku’n, samt en inspirasjonsdag med MENY-lauget.


Tidligere vinnere:



Disse bedriftene har vist enestående engasjement og innovasjon innen lokalmatproduksjon, og prisen har bidratt til økt synlighet og vekst for dem.


Juryen

Juryen består av:

  • Hilde Charlotte Solheim (leder), styreleder i Vitenparken NMBU
  • Eivind Haalien, kategorisjef lokalmat og spesialiteter, NorgesGruppen
  • Tor Jacob Solberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  • Sigrid Heringstad, styreleder i Norges Bygdeungdomslag
  • Geir Helge Espedalen, daglig leder, Dyrsku’n
  • Bernt Bucher Johannessen, daglig leder, HANEN


Uttalelser fra tidligere vinnere


"Å vinne Årets Lokalmatgrunder 2023 skapte ringvirkninger som vi ikke helt hadde sett for oss. Det ene var selvfølgelig at vi blir anerkjent utenfor vårt eget omland, og ikke minst sett utenfor vårt eget omland, men det var også en utrolig følelse å vite at det var heiagjengen vår som sørget for at det skjedde! Vi har fått større nettverk, flere potensielle nye kunder, og mange flere åpne dører enn vi hadde før. Tusen takk!"

Yngve Henriksen og Maren Myrvold i Inderøy Mosteri, vinnere 2023

"Vi er veldig stolte over å ha vunnet er det ingen tvil om. Vi fikk en stor porsjon motivasjon, og mye på grunn av at det nå er «noen andre» som har anerkjent oss. Vi er ydmyke og takknemlige for all den oppmerksomheten dette ga oss, og har valgt å bruke den til å bli enda bedre og utvikle oss enda mere sammen som Ostebygda. Og la det være klinkende klart; Oppmerksomhet kan det bli omsetning av!"

Pål Knutsson Medhus, Ostebygda, vinner 2019

"Å bli kåret til årets lokalmatgründer har vært med å føre bedriften vår noen syvmilssteg fremover. Nye avtaler er inngått, økt salg og mye publisitet. Mange har fått øynene opp for Røyland gård og vår satsning på å utnytte ville bær fra de norske skogene.

Vi oppfordrer alle som vet om noen, eller selv jobber med lokalmat til å delta i
konkurransen. En nasjonal utmerkelse som «årets lokalmatgründer» gjør mye for små
lokalmatprodusenter som oss"

Pernille Vea og Gunnar Sagstuen, vinnere 2018

"Denne prisen har vært gull verdt. Den han bidratt til at jeg har fått spredt historien om hotellet, gården, og det jeg driver med til veldig mange"

Olav Lie-Nilsen, vinner 2016

menyHanenogDyrskun