Klostergarden ®

Hvor kommer den gode smaken fra? Her er noen av ingrediensene i lam fra Klostergarden: Friskt grønt gras. Et frodig lettsaltet beite preget av nærheten til havet. Et åpent landskap og århundrer med rike mattradisjoner. Respekten for mennesker, dyr og miljø. Dette er ingrediensene i lam fra Klostergarden. Du vil garantert kjenne det på smaken! Lammene beiter utelukkende ute, i det særegne kystlandskapet som preger områdene i tilknytning til Klostergarden. Dette sikrer god kontroll med dyrene hele året og gjør at vi kan dokumentere alle ledd i produksjonen.   Fotograf: Anne Lise Norheim

Vi fostrer frem storfe av rasen Limousin her på Klostergarden. Limousinrasen stammer fra Frankrike og avles frem på grunn av sine unike egenskaper med hensyn til kjøttproduksjon. Dette er ammekyr som går med kalv ute på beite i rundt seks måneder og så blir kalvene tatt inn for videre oppfôring på grovfôr og tilskudd. Når kalven blir tatt i fra går kyrne ute til de tas inn for slakt. Kjøtt av rasen Limousin har fin mørhet og marmorering, som som gir saftighet og god smak.   Fotograf: Inger Lise Rettedal

Vi har mange gode leverandører og samarbeidspartnere som bidrar til at vi kan lage kvalitetsprodukter her på Klostergarden. Alt fra fôrprodusenter og avløysere til distribuenter. Vi er opptatt av kvalitet i alt vi gjør! Vi har 45 flinke lammeprodusenter i nærområdet som leverer lam til Klostergarden, etter strenge kvalitetskriterier. Sammen med oss produserer de gode råvarer, lam som beiter utelukkende ute, på lettsaltet havbeite, gjennom hele beitesesongen. Dette mener vi gir en særegen smak på kjøttet. Samtidig er det godt å vite at lam fra Klostergarden beiter i det unike kulturlandskapet du finner rundt selve klosteret og områdene rundt. Vi leverer våre råvarer til Nortura, som plukker ut de beste lammene og i samarbeid med oss gjør dem om til varemerker som du kan kjøpe i butikk. Du finner Klosterlam i butikkene til Rema1000 i Rogaland og Etne. Så er det din oppfatning og opplevelse av varen som gjør dem til ekte merkevarer.   Fotograf: Inger Lise Rettedal

Utstein Gard ligger på Klosterøy cirka 30 minutter nord for Stavanger. Garden er på rundt 1500 mål, og klosteret ligger midt i eiendommen. Utstein opptrer i historiske kilder som kongsgård alt på 800-tallet. Selve klosteret ble oppført rundt år 1200. Klosteret er det eneste fullt bevarte middelalderklosteret i Norge. Bygningene og området rundt har opp igjennom tidene blitt brukt allsidig. Her har det vært både høvdingesete, kongsgård, kloster, herregård, slektsgard og nå er selve klosteret drevet av Museum Stavanger. Utstein Gard har vært slektsgard fra år 1700. Den produksjonen som er her i dag bygger på generasjoner av kunnskap og ektefølt engasjement for jordbruket og dyrehold. I dag drives den av 11. generasjon av Inger Lise og Anders Schanche Rettedal. På garden er det rundt 700 vinterfôra sau, 1200-1500 lam, 1500 slaktegris, 10-30 utegående gris, 15 ammekyr og et stort kulturlandskap å holde i hevd.   Fotograf: Anne Lise Norheim

På garden er det rundt 340 mål med dyrket mark, i tillegg til rundt 1100 mål kulturbeite. Vi bruker vekstskifter for å bedre jordsmonnet på garden og for å unngå monokultur. I 2015 startet vi også et innovasjonsprosjekt hvor vi fôrer våre okser på norsk bygg for å redusere kraftfôrforbruket og dermed benytte minimale mengder av soya fra Sør-Amerika.   Fotograf: Inger Lise Rettedal

Vi har med støtte fra Innovasjon Norge jobbet det siste året med utvikling av gardsutsalg her på garden, like ved Utstein Kloster. Vi ønsker å kunne fremme lokale produkter til turister og besøkende som tar turen ut hit til garden og klosteret. Planene er nå klare og vi håper å kunne starte restaureringsarbeid i høst/vår, slik at vi kan ha fysisk gardsutsalg oppe og stå i løpet av neste sommer i det gamle sjøhuset vårt som ligger nedenfor selve klosteret. Vi vurderer også å etablere en netthandelsløsning. I gardsutsalget ønsker vi å selge plussprodukter fra egen gard, samt produkter fra omkringliggene garder og regionale lokalmatprodusenter. Vi har allerede innledet dialog med samarbeidspartnere og ser frem til fortsettelsen. Eksempler på ting du kan få kjøpt er skinnfeller, garn, tovede produkter, kokebøker, syltetøy, honning, is, lys, plakater av illustratør Hilde Thomsen og kanskje blir det også noen fenalår.   Fotograf: Inger Lise Rettedal

Landskapet på og rundt Utstein Gard er preget av mange hundre års beitebruk og at folk har dyrket jorden enda lenger. Åpne flater omkranset av karakteristiske steingjerder har gitt et typisk, historisk kystlandskap. Garden ble fredet i 1999 under kulturminneloven som Utstein kulturmiljø. Formålet med fredingen var å sikre og ivareta det særpregede kulturmiljøet og beitemarkene ved Utstein kloster. Det sies i forskriften om fredringen at dette området har særlig nasjonal verdi med de kulturhistoriske, landskaps- og landbruksmessige elementene som gir området særpreg.   Fotograf: Anne Lise Norheim

Se i kart Bedriftens nettside
Adresse Utstein Gard, Mosterøyveien 802
4156 Mosterøy
Telefon 97081415
Lengdegrad 5.588272
Breddegrad 59.102795

Klostergarden har sitt utspring i Utstein Gard, nærmeste nabo til Utstein Kloster, Norges eneste bevarte middelalderkloster. Det er på denne historiske grunnen vi produserer kanskje noe av det mest smakfulle og møre lammekjøttet i landet.

Utstein gard er på 1500 mål, av dette er 340 dyrket areal. Nå produseres det årlig rundt 1500 slaktegris, inkludert 10-30 utegående gris, storfekjøtt fra 15 ammekyr og lam fra rundt 700 vinterfôrede sauer. Den sistnevnte produksjonen resulterer i om lag 1200-1500 lam årlig, hvorav rundt 700 lam selges på markedet. Det er rike tradisjoner for å utvikle kvalitetsmat på Klostergarden, og vi lover deg trygg og god mat bygget på generasjoner med kunnskap.

Vi har eget gardsutsalg ved Utstein Kloster. Her selger vi både egne produkter og lokalproduserte varer fra området. Velkommen!

Les mer