Norges Beste Drikke er en årlig nasjonal konkurransen for norske drikkeprodusenter som driver lokal foredling av norske råvarer til norsk drikke. Konkurransen hadde sitt utgangspunkt i fruktnæringen i Telemark og ble etablert av Norsk eplefest på Gvarv i 2009. HANEN har driftet konkurransen for Norsk eplefest fra 2018.

HANEN arrangerer konkurransen Norges Beste Drikke. Dette er blitt den årlig nasjonale konkurransen for norske drikkeprodusenter som driver lokal foredling av norske råvarer til norsk drikke.

Konkurransen hadde sitt utgangspunkt i fruktnæringen i Telemark, og ble etablert av Norsk eplefest på Gvarv i 2009. HANEN har driftet konkurransen for Norsk eplefest fra 2018. Den hadde den første tiden et fokus på eplemost og har blitt utvidet med for kategoriene; sider, fruktvin, mjød og fruktbrennevin de senere årene. I år utvider vi konkurransen til å gjelde norsk øl og norsk akevitt. Alkoholfridrikke vil også bli løftet ekstra fram i årets konkurranse. HANEN ønsker å gjennomføre denne konkurransen fordi kvaliteten på norske råvarer er i verdensklasse, og vi har så mange dyktige produsenter som foredler disse råvarene til et mangfold av velsmakende produkter.

Vi har med oss viktige samarbeidspartnere i Digital Etikett og MENY. I flere år har vi samarbeid med Gabe Cook et av verdens fremste sidereksperter under merkenavnet The Ciderologist. I år samarbeider vi også med øleksperten Jørn Idar Kvig og Norske akevitters venner. Bryggeri og drikkevareforeningen er også med i årets arrangement.
For å styrke kunnskapen om norsk mat og drikkekultur har HANEN et aktivt samarbeid med Norsk restaurantskole for å involvere elevene der i mange av våre prosjekter så også i konkurransen Norges Beste norske drikke.

Noen av vinneren i Norges Beste Drikke 2023
Noen av vinnerne i Norges Beste Drikke 2023.
Fv: Villbrygg, Landbruks- og matminister Sandra Borch, NeRø, Det Norske Brenneri, Egge og Inderøy Mosteri


Vinnerne Norges Beste Drikke 2023


Kategori Underkategori Produsent Produkt
Sider Natursider NeRø Frukt og Sider NeRø Økologisk Pet Nat
Eplemost Ren eplemost-Elstar Inderøy Mosteri Elstar
Alkoholfritt Cell Villbrygg AS ENG 01
Fruktvin Fruktvin stille Sidergården Moltevin
Øl Norsk fruktøl Lindheim Ølkompani Sour Cherry - Farmer's Reserve
Mjød Melomel Mjøderiet AS Zombee
Fruktbrennevin Fat Balholm AS Balestrand plommedram
Akevitt Fatmodnet akevitt Det Norske Brenneri As Arvesølvet 24 mnd
Sider Issider Egge Gård AS Iseple Egge Gård


Listen over Gull, sølv og bronse-standard for Norges beste Drikke 2023


Norsk drikke mot nye høyder

Konkurransen har tidligere bare omfattet eplemost, sider og fruktvin, men inkluderte fra i år også øl på norske råvarer og norsk akevitt. 275 produkter fra 82 produsenter ble bedømt av velkvalifiserte dommere fra hele Norge.

Norsk drikke på norske råvarer

Årets konkurranse hadde som fokus å få enda flere norske drikke produkter av høy kvalitet på norske råvarer fram i lyset. Dette gjaldt spesielt tre kategorier øl, hvor minimum 70 % måtte være av norske råvarer. Dette var norsk malt, humle, gjær og frukt. Norsk akevitt er også en meget viktig kategori, og også i den kategorien er konkurransen opptatt av å fremme fokus på norske råvarer. Norsk drikke, både som alkoholholdig og alkoholfritt basert på norske råvarer, er vinnere på Vinmonopolet. I 2022 falt totalsalget på Vinmonopolet med over 18 %, mens f.eks norsk sider er marginalt ned med 2 % og skal en tro på tallene for salget av norsk sider i årets to første måneder, ligger norsk sider godt an med en vekst på henholdsvis 4 % og 7 % i januar og februar.

Norsk drikke på norske råvarer er i vekst og er viktig for både norsk landbruk og gastronomi. Vi kan
være stolte over denne utvikling når tenker på hvor få år det har tatt. Spesielt når en vet hvilket
meget høyt kvalitetsnivå mange av produktene holder, noe vi ser på resultatene de oppnår i internasjonale konkurranser, uttaler daglig leder i HANEN, Bernt Bucher - Johannessen.

Veien til superfinalen

Av et korps av meget solide dommere fra restauranter, forskning, Vinmonopolet, Stiftelsen Norsk Mat, NorgesGruppen/MENY, sommelierer m.fl ble de enkelte produktene bedømt etter en standard med gull (poeng 20-18) sølv (poeng 17-16) og bronse (poeng15-14). For eplemost ble det valgt litt andre poengintervall for de ulike standardene (gull (20-17), sølv (16-15) og bronse (13-14)). Nåløyet for å komme til superfinalen var trangt og etter flere omdømminger ble det funnet fram til de beste med de høyeste opprinnelige poengsummene. Disse fikk delta i superfinalen og ble bedømt av noen av Norges mest kvalifiserte smakere med Espen Smith, mangeårig ølsommelier, og Trine Wiik-Lehmann, sommelier og drikkeanmelder i DN, i spissen.

Jeg er også deres drikkeminister!

Overrekkelsen av prisene til vinnerne av Superfinalen ble foretatt av landbruks og matminister Sandra Borch og før hun samvittighetsfullt delte ut de mange prisene, uttalt hun til stor jubel fra de mange fremmøte, at hun også er, Norges drikkeminister!

Her er oversikten over de siste års vinnere av konkurransen "Beste eplemost, fruktvin og sider"

Samarbeidspartnere


Norsk Eplefest

Meny

Digital Etikett
Siderlandet Norge
HANEN har satt opp en nettside med oversikt over norsk sider og norske siderprodusenter. Alle siderprodusenter kan registrere bedriften og produktene sine for å bli vist frem på nettstedet Siderlandet Norge

Registrering her:

Produsentinformasjon til siderlandet.no

Produkter til siderlandet.no

Undersider

NORGES BESTE DRIKKE KONKURRANSE (FOR PRODUSENTER)

Nå har HANEN åpnet for påmelding til vårens vakre og flytende eventyr, Norges Beste Drikke 2023!

Vinnerne av Norges beste eplemost sider og fruktvin 2019

Norge har vært vitne til en helt utrolig flott vekst i eplemoster og sider de siste 10 årene og er i ferd med å bli en drikkenasjon vi virkelig kan være stolte over.