Norges Beste Drikke er den største årlige og nasjonale konkurransen for norske drikkeprodusenter med lokal foredling av norske råvarer. Konkurransen er en symfoni av smaker bare Norge kan tilby - for i hvert glass skjuler det seg en bit av Norges sjel. HANEN har driftet konkurransen for Norsk eplefest fra 2018, som hadde sitt utgangspunkt i fruktnæringen i Telemark og Norsk eplefest på Gvarv i 2009.

Fv: Morten Paulsen - Anora, Atle Monothi - Anora, Håkon Wium Lie - Soli, Åse Marit Thorbjørnsrud - Bringebærlandet, Gjermund Åkre - Åkre Gård, Atle Abel Salvesen - Rygr Brygghus, Ole Albert Eig - Bugarden

Fv: Morten Paulsen - Anora, Atle Monothi - Anora, Håkon Wium Lie - Soli, Åse Marit Thorbjørnsrud - Bringebærlandet, Gjermund Åkre - Åkre Gård, Atle Abel Salvesen - Rygr Brygghus, Ole Albert Eig - Bugarden

Her er vinnerne av Norges Beste Drikke

Vinnerne av landets største nasjonale konkurranse for norske
drikkeprodusenter er kåret. Deltakelsen har aldri vært større, - det har heller ikke antall kategorier. Her er resultatlisten fra Norges Beste Drikke 2024. 

En uavhengig jury med kompetanse innen ulike sider av norsk mat- og
drikkebransje har over tre dager jobbet iherdig for å finne frem til de ulike
kategorivinnerne. 

Lenke til resultater NBD 2024

Lenke til diplomer (for produsenter)

Ny rekord

 - I år har det vært et rekordår med 358 påmeldte produkter. Det er rundt 100
flere enn i fjor, forteller Mariel Bull som sammen med Julie Øyan er prosjektledere i HANEN og for Norges Beste Drikke (NBD) . 
Det handler om norsk drikke av ypperste kvalitet, levert av produsenter fra hele landet. 

Etablert konkurranse

Norges Beste Drikke er en årlig nasjonal konkurranse for drikkeprodusenter som driver lokal foredling av norske råvarer til norsk drikke. Konkurransen har sitt utgangspunkt i fruktnæringen i Telemark, og ble etablert av Norsk Eplefest i 2009.

For ni år siden tok HANEN over stafettpinnen som arrangør og drifter nå
konkurransen.

Det konkurreres i følgende ni kategorier:

  1. Sider
  2. Issider (ny kategori)
  3. Eplemost
  4. Fruktvin
  5. Fruktbrennevin
  6. Norsk øl
  7. Mjød
  8. Akevitt
  9. Alkoholfri drikke

 - Innenfor hver kategori er det gitte kriterier for å melde seg på med sitt produkt, forklarer Øyan. - Eksempelvis har norsk øl et minimumskrav om 70 prosent norske råvarer. Når det gjelder kategorien mjød er det et krav om norsk honning. - Målet med NM i Norges Beste Drikke er å hylle produsentene og jobben de gjør. Så i kategoriene eplemost, øl og alkoholfritt har vi valgt å ha delte tredjeplasser. Det er skyhøyt nivå på norsk drikke, så vi ønsker derfor å hylle de som hylles bør! 

En hilsen fra landbruks- og matministeren.

Norsk sider er av ypperste kvalitet og lages i store deler av landet.
Siderproduksjon bidrar til arbeidsplasser og næringsutvikling, og er også en
viktig del av norsk mat- og drikkekultur. Gratulerer så mye til de svært dyktige produsentene, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad.
Våre samarbeidspartnere:

Siderlandet Norge
HANEN har satt opp en nettside med oversikt over norsk sider og norske siderprodusenter. Alle siderprodusenter kan registrere bedriften og produktene sine for å bli vist frem på nettstedet Siderlandet Norge

Registrering her:

Produsentinformasjon til siderlandet.no

Produkter til siderlandet.no