HANEN, ByBi og Norges Birøkterlag skal arrangere NM i honning!

PÅMELDINGEN TIL NM I HONNING ER ÅPNET!

Nå skal NM i Honning igjen gjennomføres!

Arrangementsstyret består av HANEN, Norges Birøkterlag og ByBi. HANEN er prosjektleder for gjennomføring av NM i honning, og ByBi og NorBi bistår blant annet med spisskompetanse fra ByBi HonningHub, rekruttering, kommunikasjon og evaluering. Styret er også takknemlig for at Norges Birøkterlag og Honningcentralen gir et økonomisk bidrag til NM i honning.

Norsk birøkt har lang tradisjon som et solid og ærlig håndverk. Vi ønsker at et NM i Honning
skal gi norske birøktere mer stolthet over honningen sin og motivere til produksjon
og innovasjon for større mangfold av ulike norske honninger på det norske markedet. Norsk
honning er et kvalitetsprodukt som skal feires.

PÅMELDING STEG FOR STEG

Steg 1: Er du birøkter eller storskala honningforhandler - da kan du melde deg på!
Steg 2: Les gjennom KATEGORIER og KRITERIER - se under
Steg 3: Fyll ut påmeldingsskjema her - Påmelding
Steg 4: Betal her - Betaling
Steg 5: Print ut bekreftelsen på påmeldingsskjemaet som du får på e-post, fest på honningen og send honningen til HANEN. Les gjennom regler for innsending under.

HANEN ved Julie Øyan
Hollendergata 5 - Landbrukets hus
0190 Oslo

Frist for påmelding og innsending av honning er 15.OKTOBER, foruten røsslyng/klokkelyng som er 15.NOVEMBER. NB: Fyll ut et nytt påmeldingsskjema for HVER honning du melder på. Viktig at du fyller ut så mye info som mulig slik at honningen blir riktig bedømt.

Kvalitetsvurdering, første bedømming og semifinale gjennomføres innen 15.desember. Alle finalister får informasjon om at deres honning går til finalen.

23.01.24: Finaledagen med bedømming. Kun for dommere.
27.01.24: Seremoni og festmiddag. Påmelding til seremonien og festmiddagen kommer.

KATEGORIER

Du kan delta i så mange kategorier du ønsker. De fleste honninger i Norge er
flerblomstret, derfor er flerblomstret også den største kategorien. Av sortshonninger er det
tradisjonelt kun én stabil på markedet, nemlig honning fra røsslyng..

Om du har høstet en honning du antar er en sortshonning, men er usikker, så ønsker vi at du noterer ned hvilken sort du tror det er, og med en kort begrunnelse for din antakelse (sted, tid i
sesongen, vegetasjon i området ol). Om en honning ikke tilfredsstiller krav til beskrevet
sortshonning, vil vi flytte den til riktig kategori. Du vil da få beskjed.

Du kan melde på både flytende og rørt, også kalt kremet, honning. Noen honninger holder
seg flytende og vil ikke kunne røres. Andre må røres fordi de krystalliserer raskt. Dette
innebærer at noen må meldes på som flytende og andre som rørt.

Flytende og/eller rørt: flerblomstret honning
Flytende honning: Honningdugg, skogsbær, klokkelyng, lind
Rørt honning: Røsslyng, bringebær, løvetann

11 KATEGORIER

  1. Flerblomstret flytende
  2. Flerblomstret rørt
  3. Røsslyng rørt
  4. Bringebær røret
  5. Honningdugg flytende
  6. Skogsbær flytende
  7. Klokkelyng flytende
  8. Lind flytende
  9. Lind rørt
  10. Løvetann rørt
  11. Andre sortshonninger

KRITERIER

Kun årets honning. Honningen må være 20% eller under i fuktighet, 23% for
røsslynghonning, og uten defekter (fermentering, fremmedaroma ol).

Honninger bedømmes i forhold til sensoriske faktorer:
o Utseende: Farge, fravær av fremmedelementer, overflaterenhet, kvalitet på røring,
kvalitet på flytende konsistens, visuelle ujevnheter (rimfrost, lagdeling ol)
o Duft
o Konsistens
o Smak/aroma
o Intensitet
o Lengde

Flerblomstret honning
Dommerne leter etter intensitet, kompleksitet og smaksrikdom. De vurderer munnfølelse, om
smaken endrer seg eller er monoton i munnen. Og lengde og variasjon i ettersmak.

Sortshonning
En sortshonning har en karakteristisk duft og smak/aroma, uavhengig av tid og sted.
Dommerne vurderer hvor typisk sortshonningen er; hvor nært opptil standarden den
oppleves.

REGLER FOR INNSENDING

Send inn rundt 500g av hver deltakerhonning. Flytende honning må ikke ha blitt varmet opp over 45˚C, og over makstid 12 timer. Leveres i gjennomsiktig nøytralt glass. Merk glasset TYDELIG med ditt navn og kategori. Samme navn som du bruker i dette skjema. Bruk en klistrelapp. Print også ut bekreftelsen på denne påmeldingen slik at vi har all info vedlagt den innsendte honningen. Hvis dette mangler vil det være vanskelig å identifisere honningen, og den vil da fjernes fra konkurransen.

ADRESSE FOR LEVERING

HANEN ved Julie Øyan
Hollendergata 5, 0190 Oslo
Landbrukets hus

Honningen kan også leveres i resepsjonen i Landbrukets hus.

PRIS FOR DELTAKELSE I KONKURRANSEN

Du trenger bare betale deltakeravgift én gang, men produktavgift for hvert produkt du melder på.

Deltakeravgift:; 342,- inkl. mva. og gebyr
Produktavgift: 537,- inkl. mva. og gebyr per påmeldte honning

Sensorisk skriftlig beskrivelse pr mail, 660,- inkl. mva. og gebyr
Sensorisk skriftlig beskrivelse pr mail inkl. 15 min digital samtale, 1048,- inkl. mva. og gebyr

PREMIER

Vinnere kåres til gull, sølv og bronse i hver av de 10 kategoriene. Gullvinnerne vil motta en sensorisk beskrivelse av vinnerhonningen sin. I tillegg vil det kåres gullvinnere i disse kategoriene:

  1. Beste by-honning
  2. Beste landsdelshonning: Nordnorge, Vestlandet, Trøndelag, Østlandet, Sørlandet
  3. Beste storskalaprodusent/storskalaforselger (over ett tonn av èn honning)
  4. Dommerens favoritt

Har du spørsmål vedr. påmelding ta kontakt med julie@hanen.no
Har du spørsmål vedr. kategorier ta kontakt med honninghub@bybi.no

Lykke til!

NM logo- Oransje