I elgens rike har Marianne og Hans gjenreist den gamle setra Gransjøberget, og skapt et pusterom der gjester og jegere kan oppleve skogen gjennom smaker, sæterliv og jakt.

Marianne og Hans er begge skogbrukere, og elsker skogen. Her på Gransjøberget sæter kan de tilby sine gjester overnatting, deltakelse i elgjakta og elgprodukter fra sitt eget viltkjøkken. Foto: Geir Wikse

Marianne og Hans er begge skogbrukere, og elsker skogen. Her på Gransjøberget sæter kan de tilby sine gjester overnatting, deltakelse i elgjakta og elgprodukter fra sitt eget viltkjøkken. Foto: Geir Wikse

– Når vi kommer hit til sætra senker vi skuldrene og puster inn skogens ro, sier Marianne Smitt-Amundsen Wimmer. Hun er skogeier, og har ansvar for driften av over 25 000 mål skog i Elverum.

– Skogen har for meg med årene blitt mer enn ren drift. Det er også selve opplevelsen av skogen, sier skogforvalteren. Dette ville hun at folk skulle få tilgang til, og har sammen med mannen Hans Wimmer bygget opp Gransjøberget.

Paret tar oss imot på den idylliske sætra. Grånet skigard og grantrær så langt øyet kan se rammer inn den vakre åpne vollen med gamle seterbygninger

På Gransjøberget sæter kan gjester leie seg inn og delta på elgjakta. Stedet brukes også til kurs, seminar og overnatting i sommerhalvåret. Foto: Geir Wikse

Sæterliv

Det var her på sætra det hele begynte.

– Gransjøberget er selve hjertet i satsinga vår, sier de to stolt og ser på hverandre.

– Dette er jobben vår, hobbyen vår og livet vårt. Det er her det startet og det er nok her det slutter en dag og, ler Hans. Nå er de nominert til prisen «Årets lokalmatgründer 2020» for måten de har tatt et tydelig eierskap til egne ressurser og videreutviklet disse med eget pølsemakeri og foredling av elgkjøtt.

Marianne tok over skogeiendommen etter familien i 1999. Med eiendommen fulgte Gransjøberget sæter. Men plassen var fullstendig gjengrodd.

– Vi kunne ikke la dette stedet forfalle, sier Hans. Så da var det bare å sette i gang. Innen 2004 hadde de hogget ned skogen, åpnet hele sætervollen og fått satt i stand to gamle sæterbygninger med støtte fra Innovasjon Norge.

Jegeren Marianne

Det var et veddemål som gjorde at Marianne i sin tid ble jeger. Hun ble utfordret av en jaktinteressert kollega, og ble med på skytebanen.

– Det ble jo bare blink! Det var kjempeartig, sier Marianne, som senere ble leder av det lokale jaktlaget i Elverum.

Jaktlaget begynte å bruke Gransjøberget sæter, og de kunne nå ta med seg gjestejegere i jaktsesongen. Paret ønsket også å bruke sætra hele sommersesongen.

– Vi fikk forespørsler fra folk som ville bruke stedet, og fant ut at vi måtte tilby mer plass, sier Marianne. De driftige gründerne fikk flyttet opp et seterhus fra Folldal og kjøpte en diger låve som ble plukket fra hverandre og flyttet fra Hernes og opp til Gransjøberget.

– Nå har vi soveplass for 12, og bespisning til over 50 mennesker, sier Hans. Den gamle låven ble ombygget med ny mesanin, store vindusflater og en helt ny vedfyrt baksteovn.

g2

Denne karen møtte blikket til Marianne da hun satt på post i elgjakta. Da visste jegeren at det var akkurat han som skulle henge på veggen i det nyrestaurerte sæterhuset. Foto: Geir Wikse

Kjærlighet til skogen

De er begge skogbrukere. Marianne driver med skogeiendom, og Hans jobber i et selskap som kjøper tømmer. Felles er at de begge har en enorm kjærlighet til skogen.

– Vi ønsker å utnytte utmarksressursen ved å formidle opplevelsen av skogen, sier Marianne. Dette var utgangspunktet for at de ville skape noe sammen. Og så elgen da.

– Elgen går fritt og naturlig rundt i skogen og forsyner seg av alt det gode den finner der. Den blir skutt der og da, midt i matfatet. Det gir fantastisk godt kjøtt som vi nyter godt av, sier Marianne. Hun viser stolt frem det utstoppede hodet til en av hennes bytter.

– Jeg satt på post da jeg fikk øye på han karen her, sier hun. Og visste at det var akkurat han som skulle henge på veggen i sæterhuset.

Pølsemakeriet

– De første årene hadde vi masse elg etter jakta. Mye mer enn vi trengte. Så da måtte vi jo lage noe av alt det deilige kjøttet, ler Marianne. Og slik begynte de å utvikle produkter av elg. Elgkarbonader, elgpølser, speket elg og elgsylte i samarbeid med Hedmarks første kvinnelig pølsemaker, Hallgerd Tronsmoen.

g3

Alt produseres i pølsemakeriet som Marianne og Hans har bygget opp på gården sin i Hernes der de bor. Vi blir invitert inn i de flotte produksjonslokalene som stod ferdig høsten 2017. Flere dager i uka driver de pølseproduksjon her. Men i dag er det produksjon av bacon som står på planen.

– Den magre elgen trenger jo litt fett, forteller Marianne, og legger til at de har samarbeid med nabogården, som har utegris. Det blir godt spekk til den populære viltpølsa «Skogens konge».

Vil være småskala

Produktene fra Gransjøberget Viltkjøkken selges på utvalgte MENY-butikker, delikatesseforretninger og serveringssteder. Blant annet kan du på vei gjennom Østerdalen stoppe på Elgstua hvor de serverer de populære smørbrødene med elgkarbonader.

– Vi skal ikke inn i bredden av dagligvaren. Vi vil være små og spesielle, sier Marianne, og legger til at deres strategi er å forbli en småskalaprodusent. I vår begynte de å levere til REKO-ringer, som er små pop-up utsalg av lokalmat der forbruker og matprodusent møtes til avtalte tider for kjøp og salg.

Juryens begrunnelse:

«Gransjøberget er en viktig ambassadør for et tydelig eierskap til egne ressurser og videreutviklingen av disse. De viser et solid gründerskap og innovasjon i gjennom utleie av egen flott sæter, jaktguiding, selskaper på låven og bruk av skogskoier, men også ved etableringen av egen viltforedling med fokus på elg og eget pølsemakeri. De søker markedsmuligheter i reiseliv, restaurant, direkte salg og dagligvare. Produktene holder meget høy kvalitet og bedriften har blant annet oppnådd Spesialitetsmerke fra Matmerk for sine produkter.»

– Jeg har kjørt mange mil med bilen full av elg, ler Hans, som forteller at de leverer produkter til REKO-ringer i blant annet Oslo-området, Hamar, Elverum og Trysil hver 14. dag.

Nå er Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken én av fire finalister til prisen «Årets Lokalmatgründer 2020» som deles ut av næringsorganisasjonen for bygdeturisme og gårdsmat, HANEN, dagligvarekjeden MENY og Dyrsku’n.

– Jeg holdt på å ramle av stolen da Bernt fra Hanen ringte og fortalte om nominasjonen, sier Marianne stolt. Hun tror utmerkelsen kan bidra til å åpne for et større marked for dem.

– Vi begynner å bli kjent i Innlandet. Men dette kan være en døråpner for resten av landet. Og står jo på planen, ler Marianne.

g4
På sætra servers elgprodukter fra egen produksjon. Foto: Geir Wikse

Tilbake på sætra setter Hans og Marianne seg ned i godstolene foran det store vinduet i låven, og nyter utsikten til det de har brukt store deler av livet sitt på å skape sammen.

– Jeg tror grunnen til at vi er der vi er i dag er at vi har utnyttet det vi allerede hadde rundt. Vi har bygget stein for stein, sier Marianne. De ser på hverandre og oppsummerer:

– Nå har vi tatt over skogen, satt i stand hele dette tunet, alle bygningene … restaurert et helt våningshus på gården, satt i stand et stabbur og bygget et helt nytt pølsemakeri. Jeg tror vi er ferdig med å bygge nå, ler Marianne. Rammeverket er på plass.

– Nå får vi bruke resten av livet til å drifte, sier Marianne. Og vedlikeholde da! legger Hans til og trekker pusten dypt.

g5
I serveringslokalene i den ombygde låven kan gjester nyte elgprodukter fra egen gård, produkter fra lokale nabogårder og grønnsaker fra Hans’ egen grønnsakshage på gården. – Vi handler ikke så mye i butikken, ler Marianne.

Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken

  • Startet i 2004

  • Viltkjøkkenet startet 2018

  • Drives av Marianne Smitt-Amundsen Wimmer og Hans Wimmer

  • Eget pølsemakeri med salg av produkter

  • Utleie av Gransjøberget sæter med bl.a. overnatting, selskap og jakt og fiske

  • Leverer til: Utvalgte butikker, serveringssteder og REKO-ringer

  • Omsetning i 2019: 1,6 millioner

Les mer på: www.gransjoberget.no

Stem her