Kunder fra hele landet etterspør den populære fjellgrisen til Ragnhild og Knut. Nå har gründerne også laget et eget skinkehotell i Valdres der du kan sjekke inn skinke for modning.

Ragnhild, Knut og barna Sigrid, Birger og Olea trives blant fjellgrisen høyt oppe i Valdres. Foto: Bård Gundersen

Ragnhild, Knut og barna Sigrid, Birger og Olea trives blant fjellgrisen høyt oppe i Valdres. Foto: Bård Gundersen

Gründere i fjellgrisens rike

– Hvor er Kakao? Sigrid på seks år står midt i en stor flokk med grisunger og speider. Vinden rusker i det lyse håret. Det er en frisk sommerdag og vi befinner oss på tusen høydemeter på fjellet overfor Fagernes i Valdres.

– Der! Det er den brune, peker Sigrid. Sammen med søsknene Birger og Olea håndmater de ivrige smågriser.

Mamma Ragnhild Mobæk og pappa Knut Ødegaard står bak fjellgrisproduksjonen. Og for ordens skyld – det er bare tre av grisene som har fått navn. I løpet av sommeren skal opp til tusen griser beite her og vokse seg store, før de ender opp på norske middagstallerkener til jul.

Se film fra Stølsvidda her

Svinaktig god presang

– Det startet vel egentlig med at vi fikk en gris i bryllupsgave, Miss Piggy, ler Ragnhild.

Året før de giftet seg tok Knut over familiegården. Til da hadde de drevet med sauer og fiske, men nå fikk de testet ut hvordan det var å ha en utegris. Bryllupsgrisen ble til smakfullt kjøtt, men det var med blandede følelser den ble fortært på julaften.

– Vi ble jo så glad i den ene grisen! Men vi ville fortsette med gris, og fant ut at hvis vi fikk noen flere, så ble ikke forholdet så personlig, forklarer hun.

En gris ble til syv og snart oppdaget de at det var etterspørsel etter frilandsgris. I 2009 flyttet de derfor de første grisene opp på fjellet, og har siden fortsatt med det.

Under navnet Stølsvidda driver familien hovedsakelig med fjellgris og videreforedling av kjøtt, og de har gjort butikk av fisken som svømmer i Strandefjorden, rett nedenfor småbruket i den bratte åssiden. De driftige fjellbøndene er en av finalistene til «Årets lokalmatgründer 2019», som deles ut av næringsorganisasjonen for bygdeturisme og gårdsmat, HANEN, og dagligvarekjeden MENY.

TunByr+Ñ Valdres 1103
Ragnhild og Knut tok et veivalg da de sa opp jobbene for å satse på fjellgris og villfisk. Foto: Bård Gundersen

Dramatisk veivalg

I startfasen drev familien med både fisk, sau, høner, bier og gris, og Ragnhild og Knut hadde jobber ved siden av. Det var med andre ord travle dager.

– Jeg kjørte og leverte gris om natta og jobbet som lærer på dagtid, minnes Knut. En natt fikk han seg en skikkelige vekker.

– En natt krasjet jeg med en hjort. Det gikk bra, men jeg tenkte at nå har jeg kjørt det for langt. Det var på tide å ta et veivalg, forteller Knut.

Dermed sa han opp lærerjobben og ble bonde på heltid. Sauedriften ble avviklet, og det ble fullt fokus på fjellgris og fisk.

Fjorden full av fisk

For Ragnhild og Knut er det viktig å utnytte de ressursene som ligger rundt gården. Den store Strandefjorden rett nedenfor gården er full av sik, ørret og abbor.

– Det er fryktelig mye fisk i store deler av Innlands-Norge som ikke blir utnyttet, og nå er markedet her, ivrer Knut.

Etterspørselen er så stor at gården ikke klarer å levere nok. Målet i år er å levere ti tonn sik. Villfisk og eksklusiv kaviar fra siken selges til restauranter og spesialforretninger i Oslo, samt til privatpersoner. Fisk brukes også til fiskekaker, som blir produsert i Fagernes sentrum der familien har investert i produksjonslokaler. Her produserer de også en rekke kjøttprodukter fra fjellgrisen som selges via nettbutikk.

TunByr+Ñ Valdres 1194
Hotelldirektør Knut i skinkehotellet, der hvem som helst kan få modnet sin egen spekeskinke. Foto: Bård Gundersen

TunByr+Ñ Valdres 1164
Spekeskinker av fjellgris modnes i flere år i det luftige skinkehotellet oppe på vidda. Foto: Bård Gundersen

Skinkehotell med kongelig suite

Videreforedling av kjøtt foregår også oppå fjellet. På stølen, noen steinkast fra der fjellgrisene beiter, har Knut bygget et skinkehotell. Ja, du leste riktig. Konseptet minner om et dekkhotell. Her kan de som ønsker seg spekeskinke av fjellgris få hengt opp sin egen skinke til salting og tørking, og hente den når den en moden.

– Her skal vi bygge resepsjon, ler Knut, og viser frem hotellfasilitetene.

«Hotellgjestene» henger nummerert og på rad og rekke i det luftige huset, den største av dem veier 25 kilo. Alle skinkene pleies og snus systematisk der de henger med hvert sitt kundenummer.

– Her har vi skinkene til Olsen og Jensen og så videre, og der oppe på trettende etasje henger faktisk skinkene til Kongehuset, peker Knut.

Fjellgrisen har mye muskler, den beiter på fjellgress og spiser mineralrik jord. Det er faktorer som gir en annen kjøttkvalitet enn andre griser, og som har resultert i Spesialitetsmerket fra Matmerk.

– Kjøttet til fjellgrisen er mørkere, mer marmorert og kan lagres lenger, forklarer Knut.

TunByr+Ñ Valdres 0905
Fjellgrisen går ute fra tidlig vår til høst, spiser mineralrik jord, fjellgress og norskprodusert fôr. Foto: Bård Gundersen

God dyrevelferd gir etterspørsel

Vi kommer ikke utenom oppmerksomheten som er rettet mot svineprodusenter i kjølvannet av NRK-dokumentaren der det ble avdekket dyremishandling i flere svinefjøs.

– Dokumentaren var ille og det var trist å se at noen driver sånn, sier Knut. Reaksjonene fra kunder har vært varierte.

– Mange ringte. Noen takket for måten vi driver på, mens andre spurte hvor ofte vi slår grisene våre, sier Knut, og rister på hodet.

Fokuset på dyrevelferd har gitt økt etterspørsel, noe som har ført til at de ikke har noe problem med å bli kvitt 1000 griser.

Stølsvidda har i dag etterspørsel av fjellgris og villfisk fra hele landet, og Knut kjører selv ut varene som folk bestiller i nettbutikken

– I løpet av et år blir det vel 100 000 kilometer, men jeg synes det er viktig å kvalitetssikre at varene kommer trygt frem til kundene, så derfor velger jeg å kjøre selv, forklarer Knut.

Kulturlandskapet bevares

Familien på fem lukker grinda til grisene, der de fortsetter å grave og rote i jorda. Etter endt beitesesong er marka ferdig gjødslet og klar for å dyrke gress til å fôre nye griser. På den måten flyttes beiteområdet fra år til år her oppe på vidda.

– Stølsvidda er et kulturlandskap der det har vært drevet stølsdrift i mange hundre år, og her oppe gjør folk en god jobb for å holde landskapet åpent med beitedyr. Det er vi også med på ved å holde grisene ute, sier Ragnhild.

«Her har vi skinkene til Olsen og Jensen og så videre, og der oppe på trettende etasje henger faktisk skinkene til Kongehuset.»
Knut Ødegaard

Fakta om Stølsvidda

  • Ligger ved Fagernes i Valdres
  • Drives av Ragnhild Mobæk og Knut Ødegaard
  • Stølsvidda er en familiebedrift med utgangspunkt i et fjellgardsbruk
  • Har 1000 fjellgris, og videreforedler kjøtt fra både fjellgris, sau og rein
  • Selger villfisk som sik, ørret og abbor fra Strandefjorden ved Fagernes
  • Produktene selges fra egen nettbutikk og til restauranter og spesialforretninger Les mer på www.stolsvidda.com

Årets lokalmatgründer 2019

  • Konkurransen er en gründerpris innen lokalmat
  • Prisen gis til den bedriften som har vært best på innovasjon, nyskaping og lønnsomhet. Les mer om prisen her
  • HANEN og MENY står bak kåringen som skjer for femte gang i år
  • Fra 1. august kan du stemme på din favoritt på www.hanen.no
  • Vinneren blir avslørt under åpningen av Dyrsku’n i Seljord den 13. september 2019

Juryens begrunnelse

«Stølsvidda har fokus på bærekraftig utnyttelse av utmarksressurser i fjellbeite for fjellgris og innlandsfiske i Strandefjorden. Volumet på utegris gjør denne type produksjon til et troverdig alternativ».

Stem på din favorittkandidat HER.