– Jeg tenker meg ikke alltid om to ganger for å si det sånn. Ser jeg en spennende mulighet kaster jeg meg på den, ler Renate, som i løpet av få år har bygget opp en solid bedrift på Oppheim gård.

Renate Søndrål fra Drammen kastet seg inn i gårdslivet da hun møtte odelsgutten Sjur. Sammen tok de over familiegården i 2011, og har satset på egen produksjon av lokalmat. Foto: Bård Gundersen

Renate Søndrål fra Drammen kastet seg inn i gårdslivet da hun møtte odelsgutten Sjur. Sammen tok de over familiegården i 2011, og har satset på egen produksjon av lokalmat. Foto: Bård Gundersen

– Jeg er jo byjente, og måtte lære meg absolutt alt! Det har vært en bratt læringskurve, forteller Renate Søndrål (36). Drammensjenta hadde akkurat gjort ferdig bachelor i psykologi da hun møtte odelsgutten Sjur Søndrål (40).

Da ble det gardsliv i Hallingdal, og i 2011 tok paret over familiegården til Sjur. Med hver sin deltidsjobb og tre små barn, har de to driftige sauebøndene mer enn triplet besetningen, bygget helt nytt fjøs og investert i splitter nye produksjonslokaler. Nå er de én av seks finalister til prisen «årets lokalmatgründer 2019» som deles ut av næringsorganisasjonen for bygdeturisme og gårdsmat, HANEN, og dagligvarekjeden MENY.

– Folk har sagt at vi må bremse litt ned. Men dette er jo vår styrke. Jeg mener man må tørre å gripe de mulighetene som dukker opp, sier Renate optimistisk.

Se film fra Garden Oppheim her

Tradisjonsbærere

Familiegården Oppheim ligger i ei bratt dalside i det lille tettstedet Torpo i Ål kommune i Hallingdal. For Renate og Sjur har det vært viktig å videreføre tradisjoner i alt de gjør. Vi får servert deilig suppe med kjøtt og grønnsaker med hjemmelaget lefse mens vi prater løst om gründerskap og bygdekultur.

– Suppe? Å nei nei. Dette er ikke suppe! Det er småmat, forklarer Renate. Den tradisjonsrike retten er festmat fra Hallingdal, og ble ofte servert i bryllup sammen lefsekling.

go1

Renate og Sjur har etter at de tok over gården økt besetningen fra 50 vinterfôra sau til over 300. Alle sauene er ute på fjellbeite i Hallingdal hele sommeren gjennom, og ungene på gården blir gjerne med opp på fjellet for å hilse på. Foto: Bård Gundersen

Nettverksbygger

– Vi har vel hatt litt flaks med folk vi har møtt underveis, sier Renate om suksessen. For henne har det vært viktig å bygge nettverk.

– Flaks? Jeg vil vel heller si pågangsmot og masse initiativ, bryter Sjur inn. Han skryter av kona som relasjonsbygger. – Du snakker jo med alle du møter, ler han.

Renate er åpen og sosial av natur. Det har resultert i mange gode kontakter og samarbeidspartnere. Hun har også engasjert seg i lokalmiljøet, og nylig tok hun på seg frivillig tillitsverv som regionleder for HANEN i Buskerud.

Direkte salg

– Jeg har gått rett til butikkeiere. Jeg leverer kjøttet sjøl, og følger opp direkte. Slik unngår vi fordyrende mellomledd, forklarer Renate. I tillegg til direktesalg fra egen gård, leverer de kjøtt til restauranter og til kjedene Spar, Rema 1000 og Norgesgruppen.

– Bare til Spar på Geilo leverte vi over et halvt tonn pinnekjøtt til jul og en del ferske lam til påske. Vi lever godt av turistene som gjerne vil kjøpe lokal mat, forteller Renate.

Paret mener de har har fått god hjelp ved at interessen for lokalmat er så stor blant både turister og i lokalsamfunnet.

go2

På Oppheim tørrsalter de fenalårene i grovt havsalt i opptil en uke, før de modnes og henges til tørk på spekeloftet i fire til seks måneder. Foto: Bård Gundersen.

Pop-up kiosk med fenalår

Renate forteller om da grunneierne i bygda kjørte en brakke inn på fjellet i påsken for å selge vafler og godsaker til skituristene.

– Jeg tok med meg et par fenalår for moro skyld, og de ble solgt med en gang!, sier Renate.

De opplever at betalingsviljen er stor når folk kjøper et kvalitetsprodukt, og får ofte henvendelser om direktesalg når de deler videoer i sosiale medier.

– Jeg merker at salgsjobben i denne bransjen er større enn jeg hadde forventet, sier Renate, som inntil nylig hadde deltidsstilling innen psykiatrien i Ål kommune. Fra mai i år satset hun fullt, og er nå hundre prosent av tida på gården.

go3
På Oppheim har de eksperimentert med flere saueraser. Siste tilskudd til besetningen er den «Sauen Shaun»-lignende rasen Valais Blacknose Sheep som opprinnelig kommer fra Sveits. Oppheim var først i Norge til å importere denne sosiale og rolige sauerasen. Foto: Bård Gundersen

Nye saueraser

De fleste av de 300 sauene i besetningen er norsk kvit sau. Renate synes det er gøy å prøve alt som er nytt. Også nye saueraser. I fjor forsøkte de seg med 40 sauer av rasen gammalnorsk spælsau. Paret er også de første i Norge med sauerasen Valais Blacknose Sheep.

– Vi importerte embryo fra Skotland og ved hjelp av egne surrogatdyr fikk vi fem sauer av den sjeldne rasen i fjor, forteller de stolt.

Bruker hele dyret

Bortsett fra slaktingen gjør de alt selv. Kjøttet skjæres, vakumpakkes og merkes på gården. Pinnekjøttet og fenalårene henger til tørk på et egnet tørkeloft. Nå står også et eget røykeri og salterom på planen til de driftige bøndene.

Skinnet fra sauene selges fra egen gårdsbutikk, og i samarbeid med Selbu spinneri får de spunnet sitt eget garn av ull fra egne sauer.

– Folk er opptatt av bærekraft og kortreist mat. Så da tenkte jeg; hvorfor ikke tenke bærekraft også når det gjelder klær?

Hun viser frem nydelige myke nøster, og forteller at nå er de også i kontakt med et firma om å designe en helt ny Oppheim-genser.

– Filosofien vår er å fortelle ekte gårdshistorier fra hverdagslivet og bygda vår. Vi vil sette Oppheim på kartet!

go5

Renate foredler alt kjøttet selv. De har bygget splitter nytt foredlingsanlegg med et stort tørkeloft der de speker produkter av lam. Foto: Bård Gundersen

Selve gullet

– På julaften sitter vi alltid litt spent og håper at de som har bestilt pinnekjøtt av oss er fornøyde i år igjen, deler de to. Renate forklarer at kjøtt er et sårbart produkt, og at mye kan gå galt. Hun står ofte i butikk selv og deler ut smaksprøver. Da får hun viktig førstehåndsinformasjon fra kundene.

– Det er pinnekjøttet som er vårt hovedprodukt, og vi legger mye arbeid ned i at det skal bli perfekt. Vi bruker tre stykningsdeler fra lammene; hele ribba, litt av nakken og litt sadel, forklarer Renate. Det får de svært gode tilbakemeldinger på.

– Vi bruker jo store gode lam, så noen kunder melder tilbake at de får problemer med å få plass på tallerkene!, ler Renate. Så kanskje vi får se et eget designet Oppheim-fat til å servere pinnekjøtt på fra de kreative gründerne i årene fremover?

– Filosofien vår er å fortelle ekte gårdshistorier fra hverdagslivet og bygda vår. Vi vil sette Oppheim på kartet!

Oppheim gård

● Ligger i Ål kommune i Hallingdal
● Drives av Sjur og Renate Søndrål
● Omsetning 2018: 1,2 millioner kroner
● Leverer til Spar, Rema 1000 og Norgesgruppen
● Selger pinnekjøtt, fenalår, saueskinn, garn fra egne lam og flere andre produkter fra egen gårdsbutikk
● Les mer på: www.gardenoppheim.no

Årets lokalmatgründer 2019

● Konkurransen er en gründerpris innen lokalmat
● Prisen gis til den bedriften som har vært best på innovasjon, nyskaping og lønnsomhet. Les mer om prisen her
● HANEN og MENY står bak kåringen som skjer for femte gang i år
● Fra 1. august kan du stemme på din favoritt på www.hanen.no
● Vinneren blir avslørt under åpningen av Dyrsku’n i Seljord den 13. september 2019

Juryens begrunnelse

«Garden Oppheim tenker helhet og bærekraft ved å bruke hele dyret, i alt fra foredling av kjøtt til eget skinn og garn. Renate er en kreativ gründer som på en aktiv og engasjert måte bruker alle typer medier i markedsføringen, blant annet i direkte lamming på P4.»

Stem på din favorittkandidat HER.