– Her i Norge har vi optimale forhold for å dyrke den beste og sunneste havren. Det skal hele verden få smake, sier gründerne bak Den sorte havre. De har gjort butikk av en edel råvare som i flere år var forbeholdt hester.

Daglig leder i Den sorte havre, Ingunn, foran den nye gule låven som har både splitter nye produksjonslokaler, egen gårdsbutikk og kafé. Foto: Geir Wikse

Daglig leder i Den sorte havre, Ingunn, foran den nye gule låven som har både splitter nye produksjonslokaler, egen gårdsbutikk og kafé. Foto: Geir Wikse

– Svarthavren må beskrives med både hat og kjærlighet, ler Johan Anstensrud, der han og kona Ingunn Brustad Anstensrud står omgitt av duvende aks på Tveter gård i Våler i Indre Østfold. De selverklærte havreentusiastene utdyper sin påstand:

– Dette kornet har vært dyrket i Norge i mer enn 2 000 år, det holder ugresset borte, kunne gitt mer på målet … men ingenting slår smaken! proklamerer de to gründerne.

Langs svingete landeveier ligger kornåkre med det som for et utrent øye ser ut som vanlig havre. Gründerparet viser stolt frem sine 450 mål dyrkbare jord. Her dyrker de nå kun svarthavre. Små grønne plantene skal i løpet av sommeren forvandles til høyreiste aks med sorte bjeller på.

– Svarthavreplanten blir nesten 1,5 meter høy før den høstes, mer enn dobbelt så høy som vanlig hvit havre, sier Ingunn. Hun forklarer at svarthavre har vært dyrket i Norge siden før Vikingtiden, men at den ble utkonkurrert av den hvite vanlige havren for rundt 150 år siden, fordi den ga større avlinger.

Svart havre har mer fettinnhold enn den vanlige hvite havren, og mindre karbohydrater. Den har høyere næringsinnhold og er derfor sunnere.

Det sorte gullet

– Vi ønsket å bruke dette unike råstoffet, og lage verdens beste havregryn. Vi ville lage noe eksklusivt og nytt til forbrukeren, sier de to havreentusiastene. Og slik begynte eventyret «Den sorte havre». Men en viktig jobb måtte gjøres før de kunne begynne å dyrke. For hvor skulle de få tak i såkorn nå som nesten ingen dyrket svarthavre lengre?

– I mange år ble den sorte havren kun brukt til hestefôr. Den næringsrike havren var ideell til fôring av travhester som skulle yte litt ekstra, forklarer Ingunn. Takket være hesten var det fortsatt et lite miljø som dyrket noe svarthavre.

– Vi reiste rundt på alle gårder der vi visste at de drev med svarthavre, og samlet forskjellige typer såkorn vi eksperimenterte med, sier Johan. Etter å ha testet og analysert, landet på et såkorn som fungerte for deres areal og klima. Allerede i 2015 var de klare med første avling.

Nå er de én av fire finalister til prisen «Årets Lokalmatgründer 2020» som deles ut av næringsorganisasjonen for bygdeturisme og gårdsmat, HANEN, dagligvarekjeden MENY og Dyrsku’n.

– Det er veldig hyggelig! Det er en anerkjennelse av den jobben vi har gjort, sier de to.

Produksjonslokale og egen gårdsbutikk

Johan viser oss rundt i de nye produksjonslokalene som sto ferdige i 2017. I etasjen over har de innredet en egen gårdsbutikk og kafé. Gjennom store vindusflater kan gjestene kikke ut på jordene med havre så langt øyet kan se, mens de nyter havreprodukter i alle former; havrevafler, havrelasagne, havregrøt og deres egen oppfinnelse, havrotto, som er en slags risotto laget på svarthavre.

– Vi fikk bygdeutviklingspris for dette bygget, sier Ingunn stolt. Det er hun som står for den daglige driften. I tillegg har de nå fem faste ansatte.

Juryens begrunnelse

«Den Sorte Havre har evnet å løfte frem den gamle havresorten Svart Havre, samt dyrke og fremheve dens kvaliteter med tanke på smak, helsefremmende egenskaper og motstandsdyktighet. De har utviklet porteføljen til ikke bare å gjelde vanlig valset havregryn, men også «steel cut», kuttede havregryn, mûsliblandinger og havrekjeksblandinger alt i forbrukervennlige forpakninger og innbydende design. I en tid med fokus på selvforsyning og bærekraft, er det særlig gledelig å se produktutvikling og innovasjon med utgangspunkt i gamle norske kornsorter som egner seg for vårt klima. De har gjennom generasjonsskifte på gården vist et aktivt gründerskap og spennende innovasjon med tradisjon og nyskaping i skjønn forening.»

– Frem til 2016 sto vi i den gamle garasjen og pakket alt for hånd. Vi måtte ta en avgjørelse for fremtiden om vi skulle vokse og bli større, sier Johan, og viser frem produksjonslokalene med mekanisk pakkelinje. Her blir de edle havreproduktene pakket i lufttette poser for å bevare kvaliteten så lenge som mulig. De har også laget et signaturprodukt ved å pakke havregryn i Norgesglass.

Skapte markedet før produktet

– Jeg tror det er viktig for oss bønder å tenke litt mer på kundene, før vi tenker på rene investeringer, sier Johan.

Da de i 2015 hadde første innhøsting klar, ba de om møte med blant annet Norgesgruppen. Johan forklarer at han stilte opp i møtet med et fiks ferdig produkt, ferdig pakket og noen store ord.

«Dette er verdens beste havre. Dette kan vi lage, og levere ubegrensede mengder av.»
Johan Anstensrud

– Jeg sa: Dette er verdens beste havre. Dette kan vi lage, og levere ubegrensede mengder av! I løpet av fire uker var de i butikkhyllene.

Nettverksbyggere

Ingunn må avbryte intervjuet for å delta i et nettverksmøte med andre lokalmatprodusenter. De er begge opptatt av nettverksbygging, og har med sin smittende entusiasme gjenskapt et miljø for dyrking av svarthavre.

– Folk i området synes det er gøy at det skjer noe nytt. Vi har fått veldig god støtte fra bygda, sier Johan. Nå har de samarbeid med hele 16 nabogårder som leverer svarthavre til Tveter Gård.

Johan innrømmer at noen var skeptiske, og begynte i det små med kun et lite areal svarthavre. Etter hvert har de fleste blitt overbevist.

– Og så er jo hemmeligheten å betale litt bedre enn vanlig kornpris da, ler forretningsmannen.

Skal erobre verden

– Vi tror jo her i Norge at vi er de eneste i verden som spiser havre. Men i USA selger de havregrøt på McDonalds! ler Johan, og legger til at også engelskmennene er ivrige havrespisere. Nylig fikk de distribusjonsavtale med den britiske matgiganten Marks and Spencer.

Paret forteller at de ble inspirert av den såkalte steel cut-trenden fra Østkysten i USA, og som første i Norge utviklet sitt eget steel cut-havregryn. I stedet for å valses kuttes havrekornene med kniver i en knivtrommel. Kuttet havre bevarer havrens harde konsistens, noe som gir en helt annen struktur og tyggemotstand.

I tillegg til steel cut havregryn, selger de lettkokte havregryn, en blanding av havre og quinoa og egne havrekjeksblandinger. Det aller siste i sortimentet er deres egenutviklede ristede müsli – én med tranebær og én med belgisk sjokolade.

– Vi elsker mat og å jobbe med mat, sier Ingunn. Og gründerparet har masse planer. De drømmer om mølle på gården. Eget kornmottak og korntørke er under planlegging.

– Vårt mål er å nå ut i de største matmarkedene i verden med våre produkter som er skapt av et helt unikt råstoff – norsk svart havre, sier de to gründerne.

Den Sorte Havre

  • Startet i 2014

  • Driver på Tveter Gård i Våler

  • Drives av Johan Anstensrud og Ingunn Brustad Anstensrud

  • Dyrker urkornet svarthavre

  • Foredler råvare til ferdig produkter på egen gård

  • Leverer til MENY, Coop, SPAR, Joker-butikker, spesialbutikker, gårdsutsalg, Life-kjeden og britiske Marks and Spencer

  • Omsetning i 2019: 5 millioner

Les mer på: www.densortehavre.no

Stem her