– Vi har alltid likt å eksperimentere med smakskombinasjoner og var de første i Norge som tilsatte bær i eplemosten.

To generasjoner og fire sterke personligheter står bak Balholm. F.v. Gard, Tuba, Eli-Grete og Åge. Foto: Bård Gundersen

To generasjoner og fire sterke personligheter står bak Balholm. F.v. Gard, Tuba, Eli-Grete og Åge. Foto: Bård Gundersen

Norske epler og tyrkisk pepper

Det dramatiske fjordlandskapet er vilt og vakkert, der vinden tar tak og regnet truer. I nasjonalromantikkens høysete hadde vi sett for oss frukttrær i givakt mot en stille fjord kjærtegnet av sola, skjermet av mektige fjell. Men kunstbygda Balestrand i Sogn viser seg å være full av kontraster. Som folket på Balholm og Ciderhuset, der to generasjoner utfyller hverandre.

Se video fra Balholm her

Her blandes norske tradisjoner, visjoner og fornuft med tyrkisk kraft, pågangsmot og gjennomføringsevne. Det har vist seg å være oppskriften på en vellykket og innovativ miks for både produktene og destinasjonen. På Ciderhuset blir produktene fra Balholm servert sammen med mat. Gjestene lærer om eplets og siderens historie og om den eldgamle fruktdyrkingen i Sogn.

TunByr+Ñ Balholm 3099
Ekteparet Eli-Grete og Åge satset for fullt på epler for over 20 år siden. Foto: Bård Gundersen

Full aktivitet

Forsinket av dårlig flyvær ankommer vi Balholm, stolte finalister til «Årets lokalmatgründer 2019». Prisen deles ut av næringsorganisasjonen for bygdeturisme og gårdsmat, HANEN, og dagligvarekjeden MENY.

Her på Balholm og Ciderhuset aner vi aktiviteten fra vi svinger inn på det idylliske tunet til Ciderhuset. Åge er i ferd med å ta imot en gruppe turister fra Barcelona, sønnen Gard og svigerdatteren Tuba er i full sving på kontoret og turister lar seg friste av økologiske fruktdrikker, sider, eplemost og godsaker i butikken. Fra andre etasje siver duften av tyrkiskinspirert mat og blander seg med lukten av destillering og eplesider. Eli-Grete har full kontroll. Hvem bryr seg om været da?

TunByr+Ñ Balholm 3147
Gard og Tuba har stadig nye idéer for Ciderhuset. Foto: Bård Gundersen

Generasjoner

I over 20 år har Åge Eitungjerde jobbet med epler, fruktdyrking og foredling av eplemost, bærmost og sider. Det var bestefaren hans som plantet ut frukthagen i 1922, og allerede fra barnsben av betydde denne hagen mye for Åge. På 90-tallet sa han opp jobben som lektor på høyskolen og tok over bruket. I over 20 år har han og kona, Eli-Grete Høyvik, utviklet nye spennende smaker både med og uten alkohol. De legger mye arbeid i å finne smaker som fungerer. Hylleblomst, ingefær eller humle viste seg å gjøre susen når de ikke hadde nok siderepler.

Nå er det to generasjoner som jobber fullt med Balholm og Ciderhuset. Takket være eldstemann Gard og hans Tuba, har Ciderhuset utviklet seg til å bli en destinasjon i seg selv, så vel som en drikkevareprodusent. Hele familien er engasjert på ulike måter i å utvikle virksomheten, også døtrene Solveig, Ragnhild og Heidrun som holder til i Oslo og Bergen.

TunByr+Ñ Balholm 3544
Ciderhuset ligger idyllisk til i Balestrand i Sogn. Foto: Bård Gundersen

Blomstrende kreativitet

– Vi er på samme breddegrad som Sibir og Alaska, men på grunn av Golfstrømmen har vi mye høyere temperaturer og frukten kan modnes her nord. Vi er trolig verdens nordligste siderhus, sier Åge.

Han sitter øverst ved bordet og forteller turister fra Spania om Sogn som Norges eldste fruktområde, om produksjonen og historien. Den tidligere lektoren ser ut til å trives med oppgaven som utviklingen av Ciderhuset har ført med seg. Det at Ciderhuset er blitt en destinasjon som er utviklet på en kreativ måte, er en av juryens begrunnelser for nominasjonen. Og her kommer den yngre generasjonen sterkt på banen.

– Vi har omvisninger, restaurant, konserter og kokkekurs for store og små. De unge har mange idéer, vår oppgave blir å se om det er mulig å gjennomføre og realisere dem. Mangfold er naturens overlevelsesmåte. Det er også vår, sier Eli-Grete.

Restaurantens begynnelse

Gard og Tuba er kreative sjeler som er opptatt av musikk og teater. Tuba er fra Tyrkia og har gradvis satt sitt preg på stedet.

– Etter at vi traff hverandre, bodde vi i Bergen der vi studerte. I feriene kom vi hit til gården for å jobbe. Jeg foreslo raskt at vi burde åpne en restaurant i Ciderhuset, sier Tuba.

– Vi så potensialet. Stedet ble brukt til selskap og bryllup, så hvorfor ikke gjøre mer av det?, sier Gard. Som sagt så gjort. Til tross for den eldre generasjonens sunne skepsis, ble sommerrestauranten en suksess. Siden har det utviklet seg til å være aktivitet i huset året rundt. Restaurantens meny er preget av Tubas hjemland, men med utpreget bruk av lokale råvarer. Det har tydeligvis falt i smak.

– For noen år siden var vi nummer fire på de mest anbefalte restauranter i Norge på Tripadvisor, forteller Gard og Tuba.

– I år tilpasser vi hele menyen til de 14 siderne fra Balholm og har dermed startet landets første rene sider-restaurant. Sider er jo den norske vinen, sier Tuba stolt.

«Tyrkisk pepper»

God mat servert med lokal, økologisk drikke, underholdning, guidede turer, sidersmaking, opplæring og kurs, har vist seg å være en pakke som fungerer. Og de er ikke i tvil om hvorfor det fungerer så godt.

– Vi elsker det vi driver med. Vi er fire sterke personer, så det blir noen kraftige diskusjoner i blant, men det er bra, sier Tuba.
– Ja, det er det ingen tvil om, sier svigermor tørt.

– Jeg er som en tyrkisk pepper. Søt utenpå og krutt inni, ler Tuba.

TunByr+Ñ Balholm 3060
Her blir godsakene til. Foto: Bård Gundersen

TunByr+Ñ Balholm 3028
Designet tas på alvor og frukten står i sentrum. Foto: Bård Gundersen

Design

«Et uvanlig godt fokus på design» er en annen begrunnelse for nominasjonen. Det kan de nok takke Eli-Grete for. Hun kommer fra en kunstnerfamilie, og logo og etiketter blir tatt på alvor.

– Vi har tatt opp det vi faktisk driver med, frukt og bær, så uttrykket må handle om det, sier hun.

Nasjonalromantikken er også viktig for folket på Balholm, som befinner seg i kunstbygda Balestrand. Dette vises godt på flere av flaskene, som for eksempel fruktvinene Emma, Ingeborg og den alkoholfrie Margaret, som ble laget til ære for kvinner og historiene deres.

Ambisjoner

Nå håper familien å kunne nå ut til flest mulig mennesker, slik at kvalitetsmerket Balholm skal få et enda bedre fotfeste.

– Det har gått opp og ned, og vi har jobbet hardt, men vi fikk tidlig et konstruktivt samarbeid med det økologiske bakeriet «Godt brød», som vi produserer økologisk drikke for, forteller Eli-Grete. Det bidro til en god start. Nå finner du Balholm på Meny og flere lokale utsalg og restauranter, men med denne nominasjonen håper de at enda flere vil få øynene opp for den lille produsenten. Balholm skal nemlig fortsette å blomstre i takt med trærne som pryder omgivelsene utenfor Ciderhuset, og strekke seg langt utenfor sin idylliske ramme av fjord og fjell i Sogn.

«Vi er på samme breddegrad som Sibir og Alaska, men på grunn av Golfstrømmen har vi mye høyere temperaturer og frukten kan modnes her nord. Vi er trolig verdens nordligste siderhus.»
Åge Eitungjerde

Balholm og Ciderhuset

  • Ligger i Balestrand i Sogn
  • Området er regnet som den eldste fruktregionen i Norge
  • Balholm har laget økologiske drikkeprodukter siden 1999
  • I dag har de 6 ansatte og produserer omkring 300.000 liter drikke i året
  • Leverer til blant annet MENY og Godt brød Les mer på: www.balholm.no

Årets lokalmatgründer 2019

  • Konkurransen er en gründerpris innen lokalmat
  • Prisen gis til den bedriften som har vært best på innovasjon, nyskaping og lønnsomhet. Les mer om prisen her
  • HANEN og MENY står bak kåringen som skjer for femte gang i år
  • Fra 1. august kan du stemme på din favoritt på www.hanen.no
  • Vinneren blir avslørt under åpningen av Dyrsku’n i Seljord den 13. september 2019

Juryens begrunnelse

«Balholm er meget innovative i utviklingen av drikkekategorien. De er både en drikkeprodusent og en destinasjon som er utviklet på en kreativ måte med et uvanlig godt fokus på design.»

Stem på din favorittkandidat HER.