Spennende og skremmende aspargesproduksjon. – Dette er lyden av Hvasser asparges! sier Bernt Freberg, og brekker av det høyreiste grønne praktverket av en grønnsak nederst ved roten med et høyt knekk.

Den grønne aspargesen er søt, nøtteaktig og lett bitter i smaken. Det at den dyrkes lokalt gjør at forbrukerne kan få helt fersk og saftig asparges i butikken. Foto: Geir Wikse

Den grønne aspargesen er søt, nøtteaktig og lett bitter i smaken. Det at den dyrkes lokalt gjør at forbrukerne kan få helt fersk og saftig asparges i butikken. Foto: Geir Wikse

Den nyplukkede aspargesen er vital i sin knallgrønne drakt, saftig og spenstig. Den smaker søtt, nøtteaktig og litt bitter. Bernt, eldstemann av de tre brødrene Freberg, er stolt når han snakker om hva de har fått til med aspargesdyrkingen.

– Vi vil at folk skal si at de kjenner igjen smaken av Hvasser Asparges, sier han stolt. Nå er brødrene nominert til prisen «Årets Lokalmatgründer 2020».

Sammen med broren, Edvart, tar de oss imot på jordene på øya Hvasser utenfor Tjøme. Helt ytterst mot havgapet har naturen skapt et gunstig mikroklima mellom to lave fjellsider, der vekstforholdene for aspargesdyrking er helt optimale. Det sandholdige jordsmonnet med mye kalk, kombinert med solrike dager i mai og juni, er godt for aspargesen som i dag strekker seg mot himmelen i den varme sola.

– Disse kan vokse opp til 10 cm i døgnet, forklarer Edvart. Han er yngst av de tre brødrene. Hans interesse for aspargesdyrking våknet allerede da han under sin gartnerutdannelse hadde praksis hos bonden Per Gjertsen, som fra 1995 drev med noe så eksotisk som aspargesdyrking her oppe i kalde nord.

– Jeg ville prøve å dyrke en annerledes grønnsak, forteller Per. Han har gård rett ved siden av jordene som han i dag leier ut til brødrene Freberg. Han kjører forbi oss i pick-upen sin og slår mer enn gjerne av en prat.

– Jeg ante jo ikke den gang at aspargesen skulle bli så populær! Men det har vært et strev. Både økonomisk og med hard priskonkurranse fra kontinentet. Jeg sa tidlig til Edvart han måtte bare forberede seg på å ta over en dag, ler bonden.

– Per er vår mentor. Han har lært oss alt om dyrking av asparges, smiler Edvart. I 2012 tok de tre brødrene et dristig valg, og satset på aspargesproduksjon.

Ville satse på aspargesdyrkingen

Ute på jordene gjøres nesten alt manuelt. I den korte vekstsesongen fra mai til juni håndplukkes hver og én asparges. De skal være akkurat 24,5 cm lange, og det brukes en målepinne som mal. Nøyaktig og gjennomtenkt.

Bernt forteller at veien dit de er i dag har vært lang. De har gjort mange feil, og lært av dem.

– Det har vært tøft. Vi har flere ganger vært nær å gi opp, sier Bernt ettertenksomt. Men de standhaftige karene har holdt ut.

– Vi har liksom alltid gjort oss litt større enn vi egentlig er. Vi er vel ikke akkurat beskjedne, ler Bernt, og forklarer hvordan de jobbet frem en tydelig profil i samarbeid med Innovasjon Norge og et lokalt reklamebyrå. Dessuten har de fått spesialitetsmerket «Unik smak» fra Matmerk, og i 2018 mottok de «Matskattstipendet», MENYs pris til lokalmatleverandører.

– Det var etter at vi kom inn i MENY-butikkene at det endelig løsnet med salget. Det var en direkte døråpner, sier Bernt, som kan skryte av at i år leverer de 15 tonn grønn asparges.

Brødre og partnere

Nå er brødrene én av fire finalister til prisen «Årets Lokalmatgründer 2020» som deles ut av næringsorganisasjonen for bygdeturisme og gårdsmat, HANEN, dagligvarekjeden MENY og Dyrsku’n.

– Hvis vi kan inspirere andre, da er vi på rett spor, tror Bernt. Han er opptatt av at det er viktig å ta landet i bruk. Han mener mange i norsk landbruk trenger å bli lagt merke til og å få oppmerksomhet.

Bernt driver gården der de alle vokste opp på Nøtterøy. Edvart driver gård i Stokke. Den tredje broren, Anstein, holder til på en gård på Toten. Om drifta står de 100 prosent sammen.

– Det er jo egentlig helt utrolig at vi alle tre ville ta over etter foreldrene våre. Fra vi var små har foreldrene alltid involvert oss på godt og vondt. Jeg tror de gjennom dette gjorde det attraktivt for oss å overta, forteller Bernt.

Det er driftsselskapet Brødrene Freberg DA som står bak satsingen på Hvasser Asparges. De dyrker grønnsaker til industriproduksjon og omsetter årlig for rundt 35 millioner.

– Hvasser asparges hadde ikke stått seg økonomisk alene. Det er en altfor sårbar produksjon med kort vekstsesong, sier Bernt. Han minnes et av de første årene de drev med asparges.

– Vi hadde høstet masse asparges, og salget gikk ikke akkurat etter planen. Hva gjør du da? sier Bernt. Heldigvis hadde de god kjølekapasitet, men noe måtte jo gjøres.

Da var det bare å ringe rundt til butikkene selv. De fant ut av så godt som ingen av butikkene hadde norsk asparges på sine prislister. Da begynte de å jobbe systematisk mot butikkjedene og gjøre dem oppmerksomme på norsk asparges for å øke salget.

Det hvite gullet

På tross av et tøft marked og med hard konkurranse fra utlandet, har de tre driftige brødrene videreutviklet produksjonen – og er nå i år for første gang på markedet med hvit asparges. Som eneste i Norge.

– Mange spurte etter hvit asparges. Så hvorfor importere hvis vi kan klare å dyrke hvit norsk asparges, spurte de seg, og dermed var de i gang.

«Brødrene Freberg har med Hvasser Asparges løftet sesong, råvarekvalitet og stedsegenhet opp til et eget nivå. Å utvikle hvit asparges er ikke enkelt, men den sandaktige jorda med kalkholdig gammel sjøbunn på Hvasser passer perfekt. Brødrene Freberg produserer ren flott grønn asparges av høy kvalitet og har hatt troen på at også den hvite aspargesen har en mulighet i Norge. De har på denne måten vist et solid gründerskap i utvikling av egen gård.»

Juryens begrunnelse

«Brødrene Freberg har med Hvasser Asparges løftet sesong, råvarekvalitet og stedsegenhet opp til et eget nivå. Å utvikle hvit asparges er ikke enkelt, men den sandaktige jorda med kalkholdig gammel sjøbunn på Hvasser passer perfekt. Brødrene Freberg produserer ren flott grønn asparges av høy kvalitet og har hatt troen på at også den hvite aspargesen har en mulighet i Norge. De har på denne måten vist et solid gründerskap i utvikling av egen gård.»

Bernt forklarer at den kalk- og sandholdige jorda på Hvasser er optimal for dyrking av asparges. Dessuten er de kalde vintrene i Norge med sammenhengende kuldeperioder godt for planten.

– Det er veldig dyp matjord her. Nesten et par meter. Det gjør at aspargesplanten med sine lange røtter for vokse godt nede i jorda, og blir store og fine, forklarer Bernt.

Lokal stolthet

På pakkeriet de har bygget ved siden av gården til Bernt er det full aktivitet. På samlebånd vaskes aspargesen, sorteres for hånd og buntes med strikk før de får et rosa magebelte som kjennetegner den lokale delikatessen. Så pakkes de i profilerte esker, og lempes inn i den knæsj rosa Hvasser Aparges-lastebilen.

– Vi har jobbet mye med denne profilen. I begynnelsen synes jeg det var litt flaut å kjøre rundt i rosa lastebil, men ikke nå lenger, ler Bernt. Nå er jeg stolt av merkevaren vi har klart å bygge opp.

Mor på gården haster innom pakkeriet for å hente noen kasser som skal til den lokale Joker-butikken. Hun kjører avgårde med nye leveranser til lokalbefolkningen og hyttefolket på Tjøme. De betaler mer enn gjerne gjerne litt ekstra for lokal smak.

Hvasser Asparges

  • Startet i 2012

  • Dyrker lokal grønn og hvit asparges på øya Hvasser ytterst i Oslofjorden

  • Drives av brødrene Freberg DA - Bernt, Anstein og Edvart

  • Leverer til Bama, MENY og lokale butikker på Tjøme

  • Omsetning i 2019: Ca. 2 millioner

  • Les mer på: www.hvasserasparges.no

Stem her