Hindrum Gårdsysteri

Gårdsbutikken (døra til høyre) er åpen døgnet rundt året rundt og har selvbetjening med Vipps, PayPal og kontanter.   Fotograf: Frode Hindrum

Vi har 16 voksne melkekyr og ca samme mengde ungdyr. Alle sammen skal selvfølgelig på beite.   Fotograf: Frode Hindrum

Vår populære bandasjemodnede cheddar Kjerringklump har vunnet flere priser og selges ofte til Michelin restauranter landet over.   Fotograf: Lise Mathiesen

Også kalvene går ute om sommeren, til stor glede for de yngste. Her koser Alruna med kalvene   Fotograf: Frode Hindrum

Vi har en god del forskjellige typer ost å by på, fra bandasjemodnet cheddar, cheshire, jack og vellagret salatost til ølmarinerte oster så som IPA-jack, porter-cheddar og stout-jack.   Fotograf: Lise Mathiesen

Debio Godkjent Norsk Gardsost Spesialitet
Se i kart Bedriftens nettside
Adresse Hindremsveien 84
7125 Vanvikan
Telefon 47238805
Lengdegrad 10.415464
Breddegrad 63.589996

Hindrum Gårdsysteri er et gårdsysteri i bygda Hindrem på Fosen. Hindrum Nedre gård har drevet med økologisk melkeproduksjon siden 2009, og ysteriet har vært produktivt siden 2014. Vi brenner for håndlaget, kortreist økologisk mat og vi ønsker med ysteriet vårt å bidra til en mere variert og kvalitetsorientert matproduksjon i Trøndelag. Våre oster er hovedsaklig fastoster, ystet med inspirasjon fra den store verden, men tilpasset norske forhold. Våre spesialiteter er banasjemodnede cheddarerte oster samt ølmarinerte oster. Vi elsker å eksperimentere med nye oster og søker å alltid være i utvikling. Vi har mange prisvinnende oster og fikk senest i 2023 sølv medalje i prestisje-tunge VM i Ost i 2023 (World Cheese Awars 2023). Vi har gårdsbutikk åpen døgnet rundt året rundt med selvbetjening via Vipps, PayPal og kontant.

En presentasjon av våre oster :

KJERRINGKLUMP CHEDDAR

Vår Kjerringklump ost er ystet med inspirasjon fra den britiske Cheddar, som opprinnelig ble modnet i Cheddar-grottene i Sommerset. Osten syrnes og dreneres i ystekaret over mange timer ved en såkaldt «cheddarering», en prosess som avsluttes med at den faste massen kuttes opp i små biter, deretter saltes den og endelig presses. Ostens overflate gnubbes så med olje og pakkes inn i ostelerret før den presses ennå en gang. Denne tradisjonelle overflatebehandligen skaper en pustbar overflate, hvor det meste av muggen gror på selve kledet, men den har allikevel en stor og god innflytelse på modningen av osten. Smaken tangerer imellom den milde kremete og over i en fascinerene balanse av surt og sødt, men en vifte av intense og langvarige smaker. Osten er veldig god sammen med mørkt øl som ale, porter og stout.

Kjerringklump ost ble i august 2019 tildelt Spesialitets-merke fra Matmerk.

Kjerringklump ost ble ved NM i Gardsost 2019 tildelt sølv i kategorien Kumelksost som er modnet mer enn 9 måneder.

Kjerringklump ble ved NM i Gardsost 2021 tildelt sølv i kategorien Kumelksost som er modnet mer enn 9 måneder. Osten er vår mest populære ost.

- denne osten får navnet sitt fra fjellet «Kjerringklumpen»

Er Leksvik kommunes høyeste punkt. 601 meter over havet ruver fjellet som er en del av de såkaldte «Fosenalpene» mellom Leksvika og Vanvikan. Fra Kjerringklumpen får du en fantastisk utsikt over Trondheimsfjorden mot sør, og Storvatnet i vest, imens nordover bølger heiene Kjølheia, Fagerheia og Kvernbølsheia. Et fantastisk turmål som ligger ca 4 km nordvest for Hindrem.

KJØLHEI CHESHIRE

Vår Kjølhei ost er inspirert av den eldste kjente britiske osten Chesire, som første gang nevnes i 1580. Den ystes ved forholdsvis lave temperaturer på 33 grader. Den dreneres, ferdigsyrnes og saltes i ystekaret over flere timer, hvilket bidrar til å gi osten en fyldig, rund og litt syrlig smak med en smuldrende konsistens. Overflaten gnubbes i raps-olje, og børstes flere ganger underveis i modningen. Denne osten kan modnes i 3-12 uker.

- denne osten får navnet sitt fra fjellet ved navn «Kjølheia»

Kjølheia er et fjell i de såkaldte «Fosenalpene» som ligger tett på Hindrum Nedres 300 år gamle seter Hindrums setran. Fjellet ligner en båt som ligger med kjølen i været der det ruver 400 meter over havet. Et fantastisk turmål for alle som liker vill og vakker natur. Fra toppen har man fantastisk utsikt over det majestetiske Storvatnet og skogene innover mot Leksvika.

VÅTTHAUG HINDRUM JACK

Vår Våttåhaug har endret karakter og stil siden starten i 2014. Det som begynte som en tradisjonell rødkitt modnet ost har gjennomgått en transformasjon til vår versjon av den meget populære amerikanske «Monterey Jack» osten; vår egen«Hindrum Jack»; Våttåhaug. Monterey Jack oppstod på 1800 tallet og ble fra starten laget av Fransiskaner Munker fra Monterey i Alta California. Den kaliforniske business mannen David Jacks solgte disse kommersielt, osten fikk dermed navnet «Jacks cheese» og deretter «Monterey Jack». Jack osten er en halvfast ost laget av kumelk som er kjent for sin milde smak og lette søthet. Når Monterey Jack´en modnes og blir hardere kalles den for «Dry Jack»; en vellagret utgave av Våttåhaugen vil være en «Dry Jack».Jack osten er, sammen med cheddar, den mest populære ostetypen i USA.

DRAGESTRAND PORTER CHEDDAR

Vår Dragestrand ost er en porter-chedder inspirert av en irsk tradisjon med å bruke øl-typen porter i ostemassen under produksjonen og til å vaske osten i under modning. Vi har brukt Økologisk Porter fra Reins Kloster A/S i Rissa, og resultatet har blitt en veldig aromatisk og velsmakende ost. Cheddarens runde og fyldige smak giftes her med den syrlige og spisse aromaen fra porteren til en ost med sin helt egne og nydelige karakter.

Dragestrand osten har fått navnet sitt fra det gamle navnet på Stranda sogn på Fosen. Sognets navn, Stranden, betegner egentlig kun den del av sognet som ligger langs med Trondheimsfjorden; i nyere tid og i daglig tale oftest kalt Leksvikstranden. I eldre tid gikk sognet under navnet Drafuelstrand/Dragestrand. Dette flotte navnet er siden gått i glemmeboka; noe vi synes er synd og skam, og derfor har vi døbt vår nye ost Dragestrand, for å igjen gi det den heder det fortjener.

AKSNES IPA-JACK

Aksnes osten er vårt andre eksperiment med å fusjonere øl og ost. Vi synes at ost og øl passer perfekt sammen da de ofte utdyper hverandre på en særdeles elegant måte. Denne gangen er det den amerikanske Monterey Jack-osten vi har hentet inspirasjon fra til en mysefortynnet og kaldrørt ost vi har fusjonert med økologisk India Pale Ale fra Reins Kloster i Rissa. Resultatet har blitt en fantastisk smakfull og aromatisk ost med en særdeles lekker konsistens. Friske humle toner med hint av sitrus gjør denne osten til noe helt unikt. Osten kan spises alene som snacks eller sammen kjeks og druer og en IPA, gjerne fra Reins Kloster.

Osten har fått navnet Aksnes fra nesset under fjellet Munken som ligger mellom Vanvikan og Hindrum, både fordi det er et gammelt og flott navn på et naturskjønt sted og fordi det har aks i navnet og dermed passer fint til en øl-ost. Navnet er også naturlig nok et gammelt slekstnavn.

Aksnes IPA-jack ble tildelt Årets Økologiske Produkt pris ved Trøndersk Matfestival 2019.

Aksnes IPA-jack ble tildelt bronsje i NM i Gardsost i 2019.

Aksnes IPA-jack ble tildelt sølv i NM i Gardsost i 2021.

Aksnes IPA-jack ble tildelt sølv i VM i Ost i 2023

AMBORNES STOUT-JACK

Ambornes Osten er nok et vellykket eksperiment i vår serie med å fusjonere øl og ost. Vi synes at ost og øl passer perfekt sammen da de ofte utdyper hverandre på en særdeles elegant og inspirerende måte. Denne gangen er det igjen den fantastiske amerikanske Monterey Jack-osten vi har hentet inspirasjon fra til en mysefortynnet og kaldrørt ost som vi har marinert i økologisk Melkshake Lakris Stout fra Reins Kloster i Rissa. Resultatet er en overveldende lekker og meget aromatisk ost med en fantastisk fin konsistens.

Osten har fått navnet Ambornes fra det nesset som ligger under Borgåsen som skiller Hindrem fra Seter. Dette neset huser en imponerende samling gravhauger fra jernalderen, en gang var det rapportert så mye som 80 gravhauger der ute, men den dag i dag er det kun 14 tilbake.

Den 18 juni 1199 foregikk det såkalte «Slaget på Strindsjøen» utenfor Amborneset mellom Kong Sverre Sigurdsson og birkebeinerhæren og biskop Nikolaus Arnesson og hans baglerhær.

BJØNNÅ SALAT-OST

Vår Bjønnå ost er inspirert av den populære greske feta osten. Den er ystet av ku-melk og modnet i en salt lake i en periode på 3 uker til 9 måneder. Osten får herved en egen karakter og smak fra ku-melken, men med en tekstur som kan gjenkjennes fra tradisjonell feta. Smaken utvikles mye i løpet av modningsforløpet; fra det syrlige og milde til det kraftige og meget smakfulle. Pakkingen av osten i saltlake gjør osten mere anvendbar i matlaging, og slett ikke bare til salat.

- denne osten får navnet sitt fra elva ved navn «Bjønnåa»

Denne elva er en fantastisk naturperle; størsteparten av den er en storslagen foss du kan oppleve imellom Hestdalen og Hoven i Leksvik kommune. Bjønnåa er på sitt beste i vårløsninga når den brøler imot deg og dusjer ansiktet ditt med lett duskregn, hvis du står på broa og skuer opp det majestetiske fallet. Fossen har sitt utspring i Himmelrik, som er nok en nord-trøndersk naturperle sitt navn verdig.

Les mer