Adresse | Stallemovegen 51 4715 Øvrebø |
Telefon | 90044823 |
Lengdegrad | 7.76684 |
Breddegrad | 58.252947 |
Gårdssysleriet er en familiegård fra 1688 på Ytre Hægeland i Øvrebø som lager håndtverksprodukter av melk fra egne melkekyr. Alle produktene vi selger er rene naturprodukter av melk tillaget for hånd av meg, Cathinka Jerkø i det lille ysteriet vi har bygget i kjelleren. Vi har nå og åpnet vårt eget lille selvbetjente gårdsutsalg som er åpent fra 08.00-22.00 hver eneste dag. Jeg og mannen min, Kjell Øyvind Greibesland driver familiegården hans sammen og har et felles ønske om å være noe mer enn bare en råvareprodusent.
Her på gården lever folk og fe under samme tak, da vi har valgt å beholde den gamle lokale byggeskikken i området, der fjøset og huset henger sammen. Vi har nå et stort fjøs bestående av 3 avdelinger bygget av 3 generasjoner på gården og leverer ca 300 000 liter melk i året til TINE, i tillegg til en liten andel som vi yster av selv. Det å bo vegg i vegg med kyr, kviger, okser og kalver gir oss og våre 4 barn en utrolig fin nærhet til dyrene, og er viktig for å kunne ta best mulig vare på alle. I fjøset vårt går alle dyrene løse, og kyrne melkes med melkerobot. Om sommeren kan kyrne gå inn og ut på beite som de vil, og kvigene går i utmarka eller på andre beiter i nærheten av gården. I tillegg til melkekyr har vi hester, høner og katter på gården. Jeg har og et samarbeid med den lokale skolen, og har med meg elever i fjøset flere dager i uken.
Navnet Gårdssysleriet favner om alle oppgavene som er på en gård gjennom året og minner meg på det mangesysleriet det alltid har vært og fortsatt er å drive gård i Norge. Historisk sett er Norsk Landbruk et mangesysleri. For meg er det et ord som forteller om noe mer enn bare arbeid.
Vi har begge bakgrunn fra NMBU på Ås, og har et felles ønske om å forvalte det tilgjengelige ressursgrunnlaget på gården på en best mulig måte, og å kunne være noe mer enn bare en råvareprodusent. Drømmen min om å drive gård, og interessen min for kyr fikk meg som ung til å flytte fra Oslo til Ås for å ta en mastergrad i drøvtyggerernæring, og jobb som avløser og yster. Etter mange år med ysting på kjøkkenbenken hjemme, forskjellige kurs i melkeforedling og tradisjonsysting og 13 år som rådgiver for melkebønder er jeg nå endelig fulltidsbonde, og i 2021 fikk jeg bygget mitt eget lille ysteri i kjelleren. I tillegg til arbeidet på gården er jeg nå så heldig at jeg går på fagskolen i håndtverksysting og utdanner meg til å bli ystetekniker.
Vi produserer i hovedsak syrnete tradisjonelle upasteuriserte melkeprodukter som rømme, syrnet gårdsmelk, smør, ferskost og husmannsost, men jeg lager og urørt yoghurt, møssmør, bringebæryoghurt og steikost- en ost som skal stekes eller grilles. Det er de norske tradisjonsostene og håndtverksproduktene som ligger mitt hjerte nærmest. Syrning av melk og ysting av surmelk er en av de eldste ystetradisjonene vi har her i landet, en tradisjon som har røtter helt tilbake i vikingtiden. Surmelksprodukter er og kjent for å være spesielt gunstige for fordøyelsen. Alle produktene vi selger er rene naturprodukter av melk tillaget for hånd av meg, og naturlige variasjoner kan derfor forekomme
Vi er stolte av å produsere lokal, norsk, god og trygg mat!