Årets Lokalmatgründer (ÅLG) er en pris etablert av MENY og HANEN som ønsker å bidra til å løfte norsk lokalmatproduksjon videre når det gjelder kvalitet, unikhet og nasjonal verdiskaping. Fokus er på gründere som jobber for økt bærekraft og skaper positive ringvirkninger i sitt lokalsamfunn.
Over hele landet finnes det modige og kreative gründere som satser på lokal matproduksjon med hjerte, hodet og hardt arbeid. I år kom det inn mange sterke nominasjoner – og juryen har hatt en krevende jobb med å velge ut de fire finalistene som nå kjemper om tittelen Årets Lokalmatgründer 2025.
Nå er det opp til deg å avgjøre hvem som skal vinne! Stem på din favoritt blant årets fire imponerende finalister. Vinneren kåres under åpningsseremonien på Dyrsku’n fredag 12. september 2025.Du kan stemme frem til 4. september.
Rett utenfor trønderrockens hjemby Namsos produseres den herligste norske ost på italiensk vis. Mange en pizza i hjembyen har blitt toppet med mozzarellaen fra Toddum og nå står resten av Norge for tur.
Odel er ingen plikt, men en mulighet. Silje valgte å flytte hjem med mann og barn til gården hun hadde vokst opp på, men det måtte tenkes nytt. Det var liten økonomi i et vanlig melkebruk så det måtte bli noe annet. Det å utnytte muligheten for lokal foredling av en stor melkekvote til spennene italienske oster ble for fristende og ikke prøve. Juryen lar seg imponere over viljen til en slik satsing, samarbeid og utvikling sammen med restaurantkunde, høy arbeidsmoral, fokus på solid dyrehelse og moderne design.
Etter 7 magre kommer kanskje 7 fete? Det er ikke å lage vin av vann, Cecilie og Bjarne har satt seg fore, men intet mindre enn å etablere Norges første kommersielle vingård. Bjarne og Cecilie leder an i arbeidet med å gjøre Norge til et vinland. Etter å ha holdt på i nærmere 7 år med 6000 vinstokker, av hovedsakelig druen Solaris, satser de på at deres musserende viner skal begeistre det norske publikum. Det å etablere en vingård er et meget langsiktig arbeid ikke minst i Norge. Juryen lar seg begeistre av Cecilie og Bjarnes mot til å satse på noe så ukjent som druedyrking for kommersiell vinproduksjon Norge, men også evnen og viljen til å dele kunnskap og entusiasme med andre med samme lidenskap.
7 bønder og en ildsjel har satt seg fore å bringe et mangfold av råvarer fra egen produksjon direkte ut til både lokalbefolkningen og besøkende. Det å få 7 bønder til å samarbeid er ikke alltid like lett, men med en ildsjel som heier og et fellesskap som begeistrer, har Biri fått en landhandel eller delikatesse butikk om du vil, som mang en by i Norge ville misunt dem. Korte verdikjeder er et av flere svar på behovet for bedre lønnsomhet i landbruket. Juryen har latt seg beundre av pågangsmotet og viljen til å tenke nytt ifht salgskanaler for egen produksjon og heier på små bondeeide fellesskap.
Med trua på rene Noas ark av et mangfold av kyr har Jørn på Uppigard Skue starte direkte salg av lavpasteurisert melk. Både den kvalitetsbevisste og den mest protein hungrige burde få seg et abonnement. Det å gå foran og ha trua på både samarbeid og egen lokal foredling er viktig for Jørn. Med en variert flokk av melkekyr og mest mulig naturlig fôr, tilbyr Jørn og familien hans abonnement på melk direkte fra gården og muligheten til å handle direkte fra deres egen «melkekiosk». Melka fra Uppigard Skue inneholder det naturlig fettet og proteinet som mange nå ønsker seg, både til et godt kosthold og trening. Juryen ser trenden med direkte salg av melk fra gård som et positivt bidrag til norsk landbruk og i så måte er Ødumbla er meget god representant
Prisen deles ut til en gründer som har gjort en ekstraordinær innsats for norsk lokalmat. Årets Lokalmatgründer er en pris etablert av MENY og HANEN, i samarbeid med Dyrsku’n. Prisen løfter fram gründere som utmerker seg med kvalitet, innovasjon og bærekraft – og som bidrar til å styrke verdiskaping og utvikling i norsk lokalmatproduksjon.
Disse bedriftene har vist enestående engasjement og innovasjon innen lokalmatproduksjon, og prisen har bidratt til økt synlighet og vekst for dem.
Vinneren kunngjøres under åpningsseremonien på Dyrsku’n, fredag 12. september 2025.
Juryen består av:
"Å vinne Årets Lokalmatgrunder 2023 skapte ringvirkninger som vi ikke helt hadde sett for oss. Det ene var selvfølgelig at vi blir anerkjent utenfor vårt eget omland, og ikke minst sett utenfor vårt eget omland, men det var også en utrolig følelse å vite at det var heiagjengen vår som sørget for at det skjedde! Vi har fått større nettverk, flere potensielle nye kunder, og mange flere åpne dører enn vi hadde før. Tusen takk!"
Yngve Henriksen og Maren Myrvold i Inderøy Mosteri, vinnere 2023
"Vi er veldig stolte over å ha vunnet er det ingen tvil om. Vi fikk en stor porsjon motivasjon, og mye på grunn av at det nå er «noen andre» som har anerkjent oss. Vi er ydmyke og takknemlige for all den oppmerksomheten dette ga oss, og har valgt å bruke den til å bli enda bedre og utvikle oss enda mere sammen som Ostebygda. Og la det være klinkende klart; Oppmerksomhet kan det bli omsetning av!"
Pål Knutsson Medhus, Ostebygda, vinner 2019
"Å bli kåret til årets lokalmatgründer har vært med å føre bedriften vår noen syvmilssteg fremover. Nye avtaler er inngått, økt salg og mye publisitet. Mange har fått øynene opp for Røyland gård og vår satsning på å utnytte ville bær fra de norske skogene.
Vi oppfordrer alle som vet om noen, eller selv jobber med lokalmat til å delta i
konkurransen. En nasjonal utmerkelse som «årets lokalmatgründer» gjør mye for små
lokalmatprodusenter som oss"
Pernille Vea og Gunnar Sagstuen, vinnere 2018
"Denne prisen har vært gull verdt. Den han bidratt til at jeg har fått spredt historien om hotellet, gården, og det jeg driver med til veldig mange"
Olav Lie-Nilsen, vinner 2016