Norges Beste Drikke 2026 får NM-status
I mars 2026 samles hele den norske drikkebransjen på Rebel i Oslo når Norges
Beste Drikke for første gang får offisiell NM-status.
Over to dager, 18.–19. mars, fylles huset med faglig innhold, bedømming, smaksopplevelser,
workshops – og et stort vorspiel for alle som brenner for norsk smak. Dag to avsluttes med
premieutdeling og fest for produsenter, bransje og publikum.
Deretter åpner dørene for en enda større feiring – til Rebel Beer & Cider Festival, fredag og
lørdag 20.–21. mars. Til sammen skaper dette en firedagers drikkefestival i hovedstaden –
med norsk håndverk, råvarer og produsenter i sentrum.
Et løft for norsk drikke
– Jeg tror dette kan bli et stort løft for norsk drikke og et av årets viktigste møteplasser for
både bransje og publikum, sier prosjektleder i HANEN, Erling Kristensen.
Norges Beste Drikke utvikles nå til et nasjonalt omdømmeprosjekt som skal styrke
kunnskapen om hva norsk drikke egentlig er laget av – og hvorfor norske råvarer gir unik
smak og bærekraft.
Gjennom etableringen av NM-status for kategoriene øl, sider, mjød, akevitt og alkoholfritt,
får både små og større produsenter en felles faglig plattform, profesjonell jury og tydelig
merkevare.
Drikkekultur
Prosjektet løfter frem norske råvarer uten tilsetninger: malt, epler, honning, korn, bær,
urter og naturlige gjærkulturer. Publikum får innsikt i verdien av rene norske råvarer: Hva er
egentlig malt? Hvorfor smaker norske epler annerledes? Hva er kveik – og hvorfor snakker
hele verden om det?
Festivalen blir altså ikke bare en kåring, men en kunnskapsarena der tradisjon, innovasjon og
opprinnelse møtes.
Samtidig videreføres alle eksisterende kategorier, og viktige deler av norsk drikkekultur
løftes frem – fra kornbønder og malterier til siderprodusenter, mjødbryggere og
brennevinsdestillatører. Ut over øl, sider, mjød, akevitt og alkoholfritt, er de andre
kategoriene som vanlig eplemost, fruktvin, druevin og fruktbrennevin.
Plass til alle
– Det er viktig å understreke at selv om kriteriene for å delta i Norges Beste Drikke er at de
skal inneholde minst 70% norske råvarer, så vil vi ikke utelukke noen i det som er den største
kategorien av alle – nemlig øl. Her er det plass til alle. Derfor lager vi en åpen klasse, slik at
de store industribryggeriene også kan delta og få bedømt sine øltyper av dommerpanelet.
– Kåringen av Norges beste øl, vil gi alle norske bryggerier mer oppmerksomhet, og er
dermed en vin-vinn-situasjon for både bransjen og forbrukerne, sier Kristensen.
Norges største
Med Norges Beste Drikke 2026 tar HANEN mål av seg å skape Norges største og mest
samlende møteplass for norsk drikke, der fagmiljøer, bransje og publikum sammen bygger
stolthet rundt norske råvarer og norsk smak.
Velkommen til Rebel i mars – til fire dager med smak, innsikt, håndverk og NM-finaler som
setter norsk drikke på kartet.
Takk til våre sponsorer:







