Bli kjent med Hitra Gårdsmat – På øya der kuene har det gode liv
På en liten øy ute i havet på Trøndelagskysten har kuene fått et viktig og ærefullt oppdrag: å levere melk til de beste ostene i området. Hos Hitra Gårdsmat foregår alt med fullt fokus på dyrevelferd, håndverk og naturnære opplevelser.
Velkommen til Helgebostadøya, et idyllisk sted der sjøbrisen møter fjøs og ostegrotte. Her ute på kysten driver Mona og Lars Nynes gården Hitra Gårdsmat, hvor økologisk, upasteurisert kumelk fra frittgående kyr danner basis for håndverksosten som nå har vunnet nasjonal utfordring. Deres filosofi er enkel – glade dyr gir god melk, og god melk blir til gode oster. Som står på restauranttallerkener og i delikatessebutikker over hele landet.
Sted og miljø
På Helgebostadøya, ute i havet på Trøndelagskysten, finner vi Hitra Gårdsmat. Her får kuene fritt ute-og-inn-valg ut fra vær og humør, egne senger, klø-børster, og ubegrenset menneskelig kontakt – alt for at de skal trives. På gåtur mellom fjøs og beite ser du kanskje kalvene som går med sine «ammetanter» og kyr som beiter fritt sommeren gjennom. Som de sier selv:
«Foret med friskt gress fra Helgebostadøya leverer kuene den fineste melken som er å få tak i.»
Denne mentale kontrasten – mellom hav, himmel, friskt gress og håndverk – gjør stedet til mer enn bare en gård. Det er en opplevelse for både øyfolk, hyttegjester og byfolk.
Historie og arv
Gården har en rik fortid: et gammelt sagn beretter at etter svartedauen var det røyk bare fra to hus på Hitra – ett av dem var Helgebostad. I nyere tid ble gammel kranstårn brukt som bru, veiforbindelse kom i 1983. Og for 40 år siden overtok Bodil Birkeland og Yngvar Sæther gården; de la grunnlaget for den dyrevennlige driften som Mona og Lars i dag viderefører. Et godt liv for dyrene.
Produksjon og landbruk
Hos Hitra Gårdsmat produseres økologisk, upasteurisert ost av kumelk – og ikke hvilken som helst melk, men melk fra egne kyr som lever under forhold med høy dyrevelferd. Gården nyter godt av mange priser, blant annet seieren i NM i Ost 2025. Den håndverksmessige prosessen foregår i ysteriet og modningsgrotta hvor ostene får ro og tid til å utvikle smak og karakter.
«Og av god melk blir det gode oster. Som vinner priser, land og strand rundt.»


Opplevelser og besøksaktivitet
Hitra Gårdsmat er ikke bare om produksjon – det er også et besøksmål. Du kan booke gårdsbesøk, ostesmaking i grotta og kortreist lunsj ute i naturen. Gården tar imot både skoleklasser, bedrifter og private grupper.
Hitra Gårdsmat
Hitra Gårdsmat – Bedriftsmedlemmer i Trøndelag