Nordmann vant VM i havregrøt – med norsk svarthavre i gryta
Denne uken kunne vi lese at…
For aller første gang har en nordmann vunnet verdensmesterskapet i havregrøt! I helgen gikk World Porridge Making Championship av stabelen i den lille landsbyen Carrbridge i Skottland – og det var Sven Seljom fra Norge som sikret seg den gjeve tittelen som verdensmester.
Konkurransen har vært arrangert siden 1994, men ingen nordmann har tidligere stått øverst på seierspallen. Med solid håndverk, gode forberedelser og en porsjon norsk råvarekraft gikk Seljom helt til topps.
– Dette er helt surrealistisk egentlig. Jeg er utrolig glad, sier verdensmesteren til Lindesnes avis.
Den vinnende grøten – laget med norsk svarthavre
Seljom vant juryen over med sin varme, silkemyke havregrøt – laget på steel cut svarthavre, en grov og smakfull havretype som gir grøten en fyldigere tekstur og dypere smak. Råvaren kommer fra Den Sorte Havre, en produsent på Østlandet som har satt standarden for norsk havreproduksjon med sitt fokus på smak, kvalitet og bærekraft.
Hos Den Sorte Havre er gleden stor etter at produktene deres nå har vært med på å vinne et verdensmesterskap.
– Dette var bare kjempestas. Tidligere har vi sagt at vi antakelig har verdens beste havregryn, men nå kan vi faktisk hevde at vi har verdens beste havregryn, sier Ingunn Anstensrud, en av eierne i Den Sorte Havre.
Seljom delte også den prisvinnende oppskriften med VG, slik at flere kan prøve seg på grøten som tok verden med storm.
Slik lager du verdensmesterens havregrøt:
Ingredienser:
- 300 gram steel cut svarthavre
- 1200 gram vann
- 6 gram salt (og litt ekstra etter smak)
Fremgangsmåte:
- Bløtlegg kornene i halvparten av vannet i 24 timer. Rist gjerne litt på beholderen underveis.
- Kok opp og tilsett resten av vannet.
- Ha i salt mot slutten av koketiden og kok til grøten får ønsket tykkelse.
Seljom forteller at hemmeligheten ligger i konsistensen:
Et norsk produkt på den internasjonale grøtscenen
At en norsk deltaker vinner VM i havregrøt, og gjør det med norske råvarer, viser hvordan kvalitetsprodukter fra norske produsenter hevder seg internasjonalt. Den Sorte Havre har i mange år dyrket fram og foredlet svarthavre på egen gård i Østfold, og satset stort på kortreiste, naturlige produkter med høy kvalitet.
En grøt med stolthet – og en plass i historien
Med seieren i Skottland skriver Seljom seg inn i grøthistorien, og samtidig viser han hvordan norske råvarer kan inspirere langt utenfor landets grenser. Kanskje vil flere nordmenn nå få øynene opp for steel cut svarthavre og ta grøtkulturen til nye høyder – både til hverdags og fest.
Kilde: VG / Lindesnes avis
Den Sorte Havre
Velkommen til Den Sorte Havre Kafe og Gårdsbutikk! Vi holder til på Tveter Gård i Våler i Østfold, en vakker bygd ca. 50 minutters kjøring fra Oslo…