Årets lokalmatgründer

Ødhumbla er Årets lokalmatgründer 2025!

Årets Lokalmatgründer er kåret! Med trua på rene Noas ark av et mangfold av kyr, har Jørn Skue og familien hans på Uppigard Skue starte direkte salg av lavpasteurisert melk så den mest proteinhungrige burde få seg et abonnement. Slagordet er «Ødhumbla gardsmjølk – passe støtt»
Det å gå foran og ha trua på både samvirke og egen lokal foredling er viktig for Jørn. Med en variert flokk av melkekyr og mest mulig naturlig fôr, tilbyr Jørn og familien hans abonnement på melk direkte fra gården. Melka fra Uppigard Skue inneholder det naturlig fettet og proteinet som mange nå ønsker seg både til et godt kosthold og trening.

Juryen om Ødhumbla

Som en liten aktør viser Ødhumbla at det er rom for nisjeaktører med fokus på topp kvalitet innenfor beitedrift og melk. Med tanke på de fantastiske beiteressursene vi har tilgjengelig i Norge, er det gledelig og viktig at aktører som Ødhumbla viser vei for andre som kan tenke seg å etablere seg i denne nisjen.

Over hele landet finnes det modige og kreative gründere som satser på lokal matproduksjon med hjerte, hodet og hardt arbeid. I år kom det inn mange sterke nominasjoner, og juryen hadde en krevende jobb med å velge ut de fire finalistene.

Fredag 12. september, under åpningen av Dyrsku’n i Seljord, ble Ødhumbla på Uppigard Skoe i Gudbrandsdalen kåret til Årets Lokalmatgründer 2025.

– Det er helt utrolig! Vi startet opp i mars i fjor, så først å bli nominert og så kåret er helt absurd, sa en lykkelig vinner, Jørn Skoe.

Ødhumbla drives som et småskalameieri, med lavpasteurisert melk fra en variert kuflokk bestående av STN, Jersey og NRF. Melken selges i returglass gjennom abonnementsordning, en selvbetjent melkebu og lokale utsalg. Juryen trekker frem satsingen på ekte råvarer, bærekraftige løsninger og stolthet over å være liten som et forbilde for norsk lokalmat.

– Jeg synes det er artig å være en liten produsent og levere en litt eksklusiv og begrenset råvare. Det føles riktig å drive slik vi gjør nå, forteller Skoe.

Navnet Ødhumbla stammer fra urkua i norrøn mytologi, og passer godt til filosofien bak gardsmeieriet: Variasjon, naturlighet og respekt for tradisjon. Med 18 kyr på seterbeite og en produksjon på rundt 300–350 liter melk i uka, er Ødhumbla et eksempel på at smått kan være både verdifullt og etterspurt.

Årets finalister

I tillegg til vinneren Ødhumbla, imponerte disse tre finalistene juryen og publikum:

Toddum Gårdsysteri

Utenfor Namsos satser Silje med familie på italienskinspirert ost, laget av norsk melk fra egen gård. Juryen lot seg imponere over satsingen på lokal foredling, samarbeid med restaurantkunder og moderne produktutvikling.

Grubbestad Vingård

Cecilie og Bjarne har etablert Norges første kommersielle vingård med over 6000 vinstokker. De satser på musserende vin laget av Solaris-druen – et prosjekt som krever både tålmodighet, mot og pionérånd.

Biri Landhandel

Syv bønder og en ildsjel har gått sammen om å skape en lokal landhandel som bringer råvarer direkte til folk i Biri og besøkende. Juryen roser pågangsmotet og evnen til å skape nye salgskanaler og korte verdikjeder.

Om prisen

Prisen deles ut til en gründer som har gjort en ekstraordinær innsats for norsk lokalmat. Årets Lokalmatgründer er etablert av MENY og HANEN, i samarbeid med Dyrsku’n. Prisen løfter frem gründere som utmerker seg med kvalitet, innovasjon og bærekraft – og som bidrar til å styrke verdiskaping og utvikling i norsk lokalmatproduksjon.

Vinneren mottar en pengepremie på 75 000 kroner, mulighet til å være gjesteutstiller på neste års Dyrsku’n, samt en inspirasjonsdag med MENY-lauget.

Juryen

Juryen består av:

  • Hilde Charlotte Solheim (leder), styreleder i Vitenparken NMBU
  • Eivind Haalien, kategorisjef lokalmat og spesialiteter, NorgesGruppen
  • Tor Jacob Solberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  • Sigrid Heringstad, styreleder i Norges Bygdeungdomslag
  • Geir Helge Espedalen, daglig leder, Dyrsku’n
  • Bernt Bucher Johannessen, daglig leder, HANEN

Nominer til neste års lokalmatgründer allerede i dag: