Ystepikene

Ostene våre produseres på melk fra egne kyr. Disse beiter rett utforbi ysteriet, og går og melker seg når de ønsker.   Fotograf: Siri Rasmussen Lea

Ysteriet vårt er utformet med både god utsikt og god innsikt. Vi ønsker velkommen til gards, og gjestene kan se inn i ysteriet fra gardsbutikken.   Fotograf: Siri Rasmussen Lea

Det åpne ysteriet, Vi ønsker velkommen til gards og gir gjestene innsikt i prosessene bak melkeproduksjon og ysteprosessen.   Fotograf: Siri Rasmussen Lea

Jærsk Bedaost. Vår versjon av fetaost. Kommer i flere smaker.   Fotograf: Playdesign AS

Det skal være lett å finne oss. Følg skiltet, her kommer du til Ystepikene med selvbetjent gardsbutikk.   Fotograf: Siri Rasmussen Lea

Jærsk Kvitskimmelost. En mild, men smakfull ost. Litt kremaktig med fast kjerne.   Fotograf: Playdesign

Jærsk Havsletteost med godt tilbehør.   Fotograf: Playdesign

Her kan du sitte og nyte ustikten og en niste, eventuelt litt mat fra butikken.

Ysteri og gardsbutikk. Her yster vi knallgode oster. Vi selger våre egne produkter og andre lokalproduserte varer. Butikken er selvbetjent, legg inn varene på kassen og sjekk ut med bankkort eller Vipps.   Fotograf: Siri Lea

Ystebutikken. Her har vi egne varer som ost, kjøtt og egg. Vi har også mye godt fra andre lokale produsenter av blant annet røykelaks, saft, sjokolade, is, marmelader, knekkebrød og andre godsaker.

Vi er stolt av at osten vår Jærsk Havsletteost bærer Spesialitetsmerket. Osten skal varmes i ovnen og servers gjerne sammen med brød og spekemat.

I butikken vår selger vi egenproduserte oster og varer fra andre lokale produsenter. Butikken er selvbetjent.

Ystemor Siri fordrenerer Trippel Jærsk.

Vi har alltid ferdigpakkede gavepakker av forskjellige slag og prisklasser stående klar i butikken. De er ofte satt sammen etter hvilke produkter som passer godt i lag, så den som får gaven kan kose seg med ost og godt tilbehør.

Du finner et godt utvalg av norskprodusert alkoholfrie drikker, lokalproduserte spekepølser, fermentert surkål, kimchi og kombucha, syltetøy og marmelader.

Et besøk hos Ystepikene kan gjerne kombineres med en tur innom en av de flotte Jærstrendene, Brusandstranden og Ognastranden er de nærmeste.

Velkommen til det Åpne Ysteriet.

Ønsker du litt inspirasjon om hva du kan bruke ostene til, så forsyn deg gjerne med oppskriftskortene som du finner i butikken.

Ystepike Ingfrid

Ystepike Jorunn fylle godt opp i hyllene.

Norsk Gardsost
Se i kart Bedriftens nettside
Adresse Skrettinglandsvegen 50
4360 Varhaug
Telefon 94813801
Lengdegrad 5.68016
Breddegrad 58.619614

Under en storslått himmel, ved grønne marker på Jæren, har Ystepikene sitt eget ysteri på Varhaug. Gården har vært i familiens eie i snart 100 år, og her lager vi knallgode oster produsert på egenprodusert melk. Vi produserer kjente og kjære oster, men også noen egne spennende smaker for de mer eventyrlystne.

Besøk:

Vi liker å få besøk på garden og i ysteriet har vi vindu fra gårdsbutikken slik at gjestene kan få et innblikk i ysteprosessen. I butikken selger vi egenprodusert ost, kjøtt og egg. I tillegg har vi produkter fra andre lokale aktører. Butikken vår er selvbetjent, det vil si at man finner selv varene man vil ha og betaler i en selvbetjent kasse, her kan du bruke kort eller vipps.

Terrassen utenfor butikken og ysteriet blir som en orkesterplass til utsikt over Jærhavet og den åpne himmelen. Her er det bare å sette seg ned og ta inn utsikten og kanskje en niste.

Vi har ingen formell servering, men setter deg gjerne i kontakt med et av de lokale spisestedene som serverer retter med våre oster.

Kombiner gjerne besøket med en tur til Steinkjerringa, innom en av Jærstrendene eller en tur til Kvassheim fyr.

Våre produkter:

Jærsk Bedaost - osten som startet Ystepikedrømmen. Dette er fetatypen som gir det lille ekstra til både salater, tapas og spekefat. Den er også knallgod som snacks, på pizza, tapas og i lasagne.

Jærsk kremost - en «fluffy» kremost som passer både på kjeks, brød og til matlaging. Kjempegod å smøre på lefseruller, ha i pizzasaus, i supper, til dip og gryter. Kommer i flere smaker. Jærsk Kremost med tare ble kåret til årets lokalmatprodukt under Gladmat 2023.

Jærsk Kvitskimmelost - passer til både søtt og salt og er lett å like for de fleste. Det er en mild og litt fast ost og blir ysta på pasteurisert kumelk fra egen gard. Den modnes og pakkes i modningspapir etter ca 10 dager. Osten modnes videre i papiret.

Jærsk Havsletteost - Osten som er tilsatt melkesopp og kvitmuggkultur, blir vaska under modning og deretter rulla i håndsanka tare fra Mong.

Trippel Jærsk - Er av typen hvitmuggost og inneholder ekstra mye fløte. Den er skikkelig kremet og fløyelsmyk hvis den får modne en stund. Den er god til søtt tilbehør, den perfekte desærosten.

Håper ostene vil falle i smak, og vi forteller gjerne mer om vår produksjon. Enten det gjelder melkeproduksjonen eller ysting.

Hvem er vi:

Ystepikene er Siri Rasmussen Lea og to døtre, Gøril Ævestad og Ingfrid Viland. Ansatte, Jorunn, Elise Marie, Elin, Siri og Mari-Anne. Ystesyster og styremedlem Ane.

Melkemannen er Jon Lea.

Les mer