Kontaktperson | Siri Rasmussen Lea |
Adresse | Skrettinglandsvegen 50 4360 Varhaug |
Telefon | 94813801 |
Lengdegrad | 5.68016 |
Breddegrad | 58.619614 |
Under en storslått himmel, ved grønne marker på Jæren, har Ystepikene sitt eget ysteri på Varhaug. Gården har vært i familiens eie i 100 år, og her lager vi knallgode oster produsert på egenprodusert melk. Vi produserer kjente og kjære oster, men også noen egne spennende smaker for de mer eventyrlystne.
Besøk:
Vi liker å få besøk på garden og i ysteriet har vi vindu fra gårdsbutikken slik at gjestene kan få et innblikk i ysteprosessen. I butikken selger vi egenprodusert ost, kjøtt og egg. I tillegg har vi produkter fra andre lokale aktører. Butikken vår er betjent med varierende åpningstider. Disse vil alltid være oppdatert på internett og Facebooksidene våre.
Terrassen utenfor butikken og ysteriet blir som en orkesterplass til utsikt over Jærhavet og den åpne himmelen. Her er det bare å sette seg ned og ta inn utsikten. Vi har ingen formell servering, men setter deg gjerne i kontakt med et av de lokale spisestedene som serverer retter med våre oster.
Kombiner gjerne besøket med en tur til Steinkjerringa, innom en av Jærstrendene eller en tur til Kvassheim fyr.
Våre produkter:
Jærsk Bedaost - osten som startet Ystepikedrømmen. Dette er fetatypen som gir det lille ekstra til både salater, tapas og spekefat. Den er også knallgod som snacks, på pizza, tapas og i lasagne. Bronse i VM.
Jærsk kremost - en mager kremost helt uten tilsetningsstoffer, som passer både på kjeks, brød og til matlaging. Kjempegod å smøre på lefseruller, ha i pizzasaus, i supper, til dip og gryter. Kommer i flere smaker. Jærsk Kremost med tare ble kåret til årets lokalmatprodukt under Gladmat 2023.
Jærsk Kvitskimmelost - passer til både søtt og salt og er lett å like for de fleste. Det er en mild og litt fast ost og blir ysta på pasteurisert kumelk fra egen gard. Den modnes og pakkes i modningspapir etter ca 10 dager. Osten modnes videre i papiret.
Jærsk Havsletteost - Osten som er tilsatt melkesopp og kvitmuggkultur, blir vaska under modning og deretter rulla i håndsanka tare fra Mong. Bronse i VM
Trippel Jærsk - Er av typen hvitmuggost og inneholder ekstra mye fløte. Den er skikkelig kremet og fløyelsmyk hvis den får modne en stund. Den er god til søtt tilbehør, den perfekte dessertosten og passer godt til musserende drikke. Finalist i Det Norske Måltid april 2025.
Håper ostene vil falle i smak, og vi forteller gjerne mer om vår produksjon. Enten det gjelder melkeproduksjonen eller ysting.
Hvem er vi:
Ystepikene er basert på familiegården til Melkemann Jon Lea som han og Siri har drevet sammen siden 2002. Siri startet ysteri i 2019 med god hjelp av familie og etterhvert flere ansatte. Med landsdekkende distribusjon av ostene til dagligvare, trenger du ikke reise til Jæren for å få tak våre produkter.