Sjurstua på Rød

Bikubene i vinterdrakt med våningshus og fjellet "Skjorta" i bakgrunnen.   Fotograf: Marie Teigland

Vi driver med ku av rasen Vestlandsk Fjordfe. En av de gamle norske kurasene som ofte går under samlebetegelsen "urfe".   Fotograf: Marie Teigland

  Fotograf: Marie Teigland

Bilde fra et av markedene vi er med på årlig - kjøkkenhagedagen ved Tingvoll økopark   Fotograf: Marie Teigland

Slyngerom - honningforedling   Fotograf: Marie Teigland

Lam av gammelnorsk sau   Fotograf: Marie Teigland

Hjemmelaga salsiccia og annet kjøtt på grillen.   Fotograf: Marie Teigland

Rett etter slynging av sommerhonningen (juli/august) selger vi den i flytende form.   Fotograf: Marlene Teigland-Tessa

Vestlandsk Fjordfe på beite ved gården.   Fotograf: Marie Teigland

Salsiccia. Italiensk oppskrift, norske råvarer.   Fotograf: Marie

Produksjon av lynghonning.   Fotograf: Marie Teigland

Våningshuset   Fotograf: Marie Teigland

Vår "hæmlaga" salsiccia   Fotograf: Marie T

Kule dyr   Fotograf: Marie Teigland

Debio Godkjent
Se i kart Bedriftens nettside
Adresse Rødvegen 11
6460 EIDSVÅG I ROMSDAL
Telefon +4799109424
Lengdegrad 7.968814
Breddegrad 62.772861

Sjurstua på Rød eies og drives av Marie og Simo med sine tre barn. Å bygge opp igjen den gamle gården for å bruke de lokale ressursene i pakt med naturen var vår motivasjon for å kjøpe gården på det åpne marked i 2011. Gården har blitt vårt lille bidrag til å løse «globale utfordringer med lokale svar». Vi tilbyr økologisk storfe- og sauekjøtt, økologisk sommer- og lynghonning i tillegg til saueskinn og garn. Produktene foredles og selges fra gården gjennom vår selbetjeningsbu, REKO-ringen i Molde, lokale markeder og ved forespørsel. Sjurstua på Rød er et økologisk gårdsbruk med kjøttproduksjon fra den verneverdige rasen Vestlandsk Fjordfe og Gammalnorsk sau. Både kyrne og sauene fóres utelukkende med egenprodusert gras og beiter hele sommeren på utmarksbeite i flotte omgivelser på Rødfjellet. I tillegg har vi overkant av tjue bikuber som bidrar med pollinering og økologisk mangfold.

Alle dyrene våre er grasfora og beiter i de samme områdene, men på ulikt tidspunkt. Alle bidrar på sitt vis med å forbedre beitene til de andre dyra. Vi tar i retur alt vi selv produserer fordi vi ønsker færrest mulig mellomledd i vår produksjon og tenker at mat bør reise kortest mulig. Fra vi startet opp med matproduksjon har vi drevet uten sprøytemidler og uten foring med kraftfor. Gården er økologisk godkjent gjennom DEBIO og all vår produksjon er sertifisert økologisk. Alle dyrene er på utmarksbeite om sommeren og bor ellers i løsdriftsfjøs. Også biene er på høstbeite på Rødfjellet, hvor de sanker lynghonning.

Lærekurven har vært bratt for oss, og vi lærer stadig av våre feil. Det ligger utrolig mye kunnskap bak et godt drevet gårdsbruk! Vi har eget produksjonslokale på gården for videreforedling av egne råvarer. Som følge av et stort ønske om å selv spise, samt tilby andre ren og god hverdagsmat til en fornuftig pris. Vi har en liten selvbetjeningsbu foran våningshuset hvor man kan kjøpe utvalgte av våre produkter. For å gjøre en større handel, ta gjerne kontakt så avtaler vi et tidspunkt som passer!

MER OM PRODUKTENE VÅRE:

SALSICCIA:

Vår salsiccia representerer på et vis vår «galskap», idealisme og lidenskap for mat og matproduksjon sett i en større sammenheng. En fascinasjon over den lokale slakteren i Simos hjembygd/landsby Coazze har ført oss til å bygge egne produksjonslokaler for å kunne (blant annet) utnytte alle råvarer fra egen produksjon. Til ære for Luciano (slakteren) har historiens første salsiccia produsert av eget fårekjøtt av oss i Sjurstua fått Lucianos navn. Salsicciaen er garantert ikke fri for visuelle skavanker (pølsestopping er ikke noe vi alltid har holdt på med), men den er garantert fri for unødvendige tilsetninger og hele prosessen er utført av oss. Under veiledning av Luciano, så klart. Og NOFIMA, da. Håper den smaker!

HAMBURGER:

Her har vi valgt å lage en helt ren og enkel hamburger. Med litt salt og that’s it.

HONNING:

All honning bærer smaken av floraen i området der den er sanket. Vår er sertifisert økologisk. Sommerhonningen er en «coctail» av smaksnyanser som følge av at variert blomstring og godt flyge(sanke)vær for biene i hele juni. Honningen er sanket på Rød, i Eidsvåg og i ved Reina fruktgård på Hjelset. Vi gjør all jobben med slynging, bearbeiding, tapping og merking selv. I perioden rett etter slynging selger vi flytende (urørt) honning som ferskvare. Denne vil krystallisere/stivne etterhvert. Dette er en naturlig prosess og honningen vil kunne varmes opp (vannbad med lav varme) for å bli flytende igjen. Lynghonningen har den karakteristiske lyngsmaken, men den er også søtaktig og floral som følge av at biene mellom høsting av sommerhonning har trekt inn mer nektar av sommerblomster før lyngtrekket startet. Lynghonningen er sanket på Rødsetra og omegn.

FÅREKJØTT:

Våre sauer og lam er grasfora og sertifisert økologisk. Gammelnorsk rase. De tilbringer sommeren på utmarksbeite.

STORFEKJØTT:

Kjøttet er av ung okse/kastrat av rasen tiroler gråfe og/eller vestlandsk fjordfe. Vi valgte å satse på dyr av disse rasene fordi de passer godt i økologisk produksjon og er godt tilpasset utmarksbeiting både med tanke på kroppsvekt (ikke for stor og tung), førlighet og preferanser i matvegen («altetende»). Også kyrne beiter i utmarka sommerhalvåret.

Les mer