DELBEKK HUSMANNSPLASS

I løpet av 2023 skal vi ha plantet nesten 3000 epletrær av sorten, Aroma, Discovery, Summerred, Sissired og Katja.   Fotograf: Amanda Tanberg

Sidersmaking med lokal sjokolade fra Nittedal. Vi dekket på langbord mellom eplerekkene.   Fotograf: Amanda Tanberg

Bilde tatt av oss under istandsetting av våningshuset. Vi har ikke turt å telle hvor mange 1000 timer vi har lagt ned av egeninnsats.   Fotograf: Anki Nemeth Grøthe

Slik så det ut på et tidlig stadige på Delbekk Husmannsplass. Man mente at huset ikke kunne reddes, men vi hadde trua og motet til å vise det motsatte.   Fotograf: Anki Nemeth Grøthe

Gladfiser under Brød & Cirkus Årnes 2022

Nyplukkede epler.   Fotograf: Karin Axelsen

Se i kart Bedriftens nettside
Adresse Ålandsvegen 379
2170 Fenstad
Telefon 45371250
Lengdegrad 11.40353
Breddegrad 60.228229

Delbekk Husmannsplass dyrker, foredler og selger nisjeprodukter av bær og frukt fra egen gård på Nes på Romerike. Vi vil kunne tilby tradisjonelle og utradisjonelle produkter av høy kvalitet ledsaget av en spennende historie som hedrer arven etter husmennene, og de rike tradisjonene på Øvre Romerike. Vi ønsker også å tilby eventer på egen gård knyttet til mat og drikke.

Vår ideologi er å ta litt tilbake den mentaliteten som husmannen hadde. Den gangen- fordi han ikke hadde annet valg på grunn av trange kår og vanskelige tider. Vi- mer fordi vi ønsker å føre de stadig utdøende tradisjonen og mentalitetene videre som best det lar seg gjøre. Dette ved å gjenbruke så mye som mulig av det gamle og samtidige integrere de moderne nødvendighetene som er viktige for oss i 2022 uten å ødelegge det historiske ved bygningene.

"Husmannstankegangen" har vi også latt være rådende i vår tanke om å optimalisere utkommet av de 41 målene vi har med dyrket mark. Dette er jo i moderne landbruk ikke noe som er drivverdig i det hele tatt, og er ett areal som må ganges med 10-20 for å bli noe som er interessant med dagens driftsopplegg med korn her i området.

Derfor har vi allerede fra starten av for tre år siden startet med omlegging av felt for felt til frukt- og bærproduksjon. Vi har til nå plantet 1500 busker med solbær, rips, stikkelsbær og 1750 epletrær, fortelt på 4 sorter epler. Dyrkingen foregår med utstrakt bruk av naturgjødsel fra storfe og gris, men også med noe bruk av kunstgjødsel for tilgang til nødvendige mineraler, i tillegg vil det bli brukt noen plantevernmidler, men kun ved angrep og alltid i minste anbefalte dosering. Som en kuriositet kan jeg nevne at det vanligste og nødvendigste sprøytemiddelet som brukes på selve frukten for å holde gnagende og sugende insekter unna er ett middel som er matoljebasert, og som også er tillat brukt i økologisk produksjon.

Råvarene som produserer tenker vi å foredle i egen produksjon, og selge under vårt eget varemerke. Her vil det komme ferdige produkter av høy kvalitet som safter, syltetøy, geleer, moster og ikke minst deilig og smakfull sider; både med og uten alkohol.

Vi ønsker også å tilby eventer knyttet til drikke og mat.

Les mer