Lurøy Gård

Gammelhuset er renovert i perioden 2015-2018   Fotograf: Malin Nordås

  Fotograf: Kathrine Sørgård

  Fotograf: Kathrine Sørgård

  Fotograf: Kathrine Sørgård

Se i kart Bedriftens nettside
Adresse Lurøy Gård
8766 Lurøy
Telefon 99022490
Lengdegrad 12.864033
Breddegrad 66.419967

Ønsker du å ta med familien på en spesiell opplevelse, feire noe eller bare oppleve freden og roen på landet? Da er Lurøygården et sted for deg. I gammelhuset er det ingen tv som forstyrrer, men gode senger, hjemmelaget mat, en fredelig hage og dyr som beiter utenfor. Her kan du senke pulsen og lade batteriene i et herskapelig hus med en egen renessansehage rundt. Gammeldagse prestegårdsroser, epletrær og skjærsmin sørger for dufter som setter deg i rette stemningen. Vi tilbyr overnatting for grupper på 4-10 personer i den gamle hovedbygningen på gården. Vår overnattingspakke inkluderer to overnattinger med helpensjon. Vi lager all mat fra bunnen av og er opptatt av tradisjonskost og lokale råvarer. Lurøy gård ligger ved foten av Lurøyfjellet som er 689 moh. I tillegg til å bestige Lurøyfjellet kan du med base på Lurøy utforske fjell og øyer i nærheten som Lovund, Hestmannen og Rødøy. Lurøy er også ideelt for kajakkpadling og sykling. Lurøy ligger sentralt på Helgelandskysten og er en liten øykommune med omlag 1900 innbyggere. Du kan reise hit med hurtigbåt fra Bodø eller Sandnessjøen, eller komme med bil fra Stokkvågen og til Onøy som er stoppested for ferga. Vi er behjelpelig med å planlegge din reiserute!

På Lurøy ligger renessansehagen ved polarsirkelen. Kanskje verdens nordligste i sitt slag. Her har den ligget lunt og uforstyrret ved foten av Lurøyfjellet siden den ble anlagt rundt 1740. De første renessansehagene ble anlagt i Italia så tidlig som på begynnelsen av 1400-tallet. Det som kjennetegnet disse hagene var den regelrette og symmetriske formen, fontener og kanaler. Det er grunn til å tro at det i Norge ble anlagt mindre prangnende hager enn i søreuropa. På Lurøy finnes det ingen fontener eller storslåtte dimensjoner, men selve anlegget med beplantninger i parterrer er likt. Staudene er plantet på geometrisk like senger, kantet med gress og er en symmetrisk flatedekorasjon som også ligger aksikalt i forhold til hovedbygningen. Det tok nok noen år før renessansen hadde funnet veien nordover til Norge, etterhvert kom også barokkhagen og landskapshagen og fordrev de fleste renessansehager. I dag er det få renessansehager i Norge som er holdt i sin opprinnelige form.

Generasjonene har kommet og gått, og rundt 1890 fikk også hagen på Lurøy anlagt en landskapshage i engelsk stil. Denne stilen preges av slyngende stier, beplantning av løvtrær og vann. På Lurøy ble det anlagt en kunstig dam nord i hagen, og varmekjære treslag som eik og blodbøk ble plantet inn.

Besøk gjerne hagen vår. Du kan på egen hånd vandre fritt og la freden og roen senke seg mens du kjenner duften av alba roser og skjærsmin kile deg i nesen. Ønsker du omvisning må du ta kontakt på forhånd.

Les mer