Adresse | Baneveien 16 3405 Lier |
Telefon | 92048991 |
Lengdegrad | 10.221272 |
Breddegrad | 59.815238 |
Da isebreene trakk seg tilbake fra Lier for flere tusen år siden etterlot de seg næringsrik morenejord og et landskap som har gjort Lier til en av landets gunstigste områder for frukt, bær og grønnsaksdyrking i landet. Allerede i 1702 ble Egge gård kjøpt og den vakre plassen er i dag fremdeles i familiens eie. I dag er det nye krefter som driver eple- og druedyrking og produksjonen på Egge Gård, da vinimportøren Gaia Gruppen kom inn på eiersiden i 2022.
Foredling av epler
Egge gård har i dag 191 mål dyrket mark i Lier. Alle i åskammene rundt gården.
I hovedsak benyttes det Aroma og Discovery, men også litt Gravenstein og andre eplesorter
I tillegg til egen avling, er det også tradisjon for å presse epler fra epleentusiaster og eplebønder i nærområdet. Epler blir presset, gjennomgår en lett pasteurisering og tappes på flasker uten bruk av tilsetningsstoffer. Egne etiketter kan trykkes etter avtale.
Siden lovendringen i Norge i 2005, hvor mindre produsenter fikk mulighet til å fremstille alkoholholdig drikke har det blir fremstilt sider fremstilt på Champagne-metoden, Iseple, eplebrennevin, akevitt, single malt og vin ved Egge Gård.
Norges eldste vinstokker
Sommeren 2010 ble de første 1000 vinplantene satt i jorden på Egge Gård i Lier. I dag teller vi om lag 21 000 vinplanter som i hovedsak går til «Egge Gård ONE» som er en musserende vin fremstilt på champagnemetoden, hvor annen gangs gjæring skjer i flasken. Druetyper som blir benyttet er i hovedsak Solaris, men også Pinot Noir, Riesling og Sauvignon Gris.