Norge har vært vitne til en helt utrolig flott vekst i eplemoster og sider de siste 10 årene og er i ferd med å bli en drikkenasjon vi virkelig kan være stolte over.

Stort mangfold

I årets konkurranse deltok 41 produsenter med over 160 produkter, hvor over 50 av disse var sidere.

Norsk eplemost og sidere har hatt en solid salgsvekst de siste årene. På Vinmonopolet er norske sidere salgsvinnere, med en vekst fra 50 000 liter i 2014, til nærmere 250 000 liter i 2019. I 2010 var det 7, mens i 2019 var det over 25 produsenter av sider i Norge.
Denne utviklingen ser man best i Hardanger som har flertallet av produsenter med de fleste salgsvinnerne på Vinmonopolet, men de siste årene har det også etablert seg produsenter både i Rogaland, Møre og Romsdal og til og med i Innlandet.

Flere av de norske produsentene har de siste årene hentet hjem medaljer i konkurranser både i Tyskland og Spania.

Norge har vært vitne til en helt utrolig flott vekst i eplemoster og sider de siste 10 årene og
er i ferd med å bli en drikkenasjon vi virkelig kan være stolte over, spesielt når en vet hvilket
kvalitetsnivå mange av produktene holder.

  • Bernt BucherJohannessen, daglig leder i HANEN,

Solid jury med internasjonal ledelse

Årets jury ble ledet av engelske Gabe Cook, mannen bak boka Ciderology og en
av Europas fremste sidereksperter. Han hadde med seg mange meget kvalifiserte dommere som blant annet Francesco Marzola, kåret til Årets vinkelner 2020 fra Park Vossevangen hvor han har sin helt egen sider fra Åkre gård i Hardanger som han server istedenfor utenlandsk musserende. Nicolai Lundsgaard fra Det Kongelig Slott hvor norsk sider har gjort sitt inntog og ikke minst Michal Rohal fra baren HimKok i Oslo, kåret til en av verdens beste barer. Disse og 30 andre dommere smakte seg gjennom alle produktene og under solid veiledning av Gabe Cook som uttaler;

Norway might just be the most exciting place for cider in Europe right now. Excellent fruit
and great technical skills means some truly fantastic ciders are being produced. The quality
of the ciders entered into the competition was paralled, showcasing great technical skill –
any one of the finalists would have been a very deserving champion.