Årets lokalmatgründer er en pris etablert av MENY og HANEN som ønsker å bidra til å løfte norsk lokalmatproduksjon videre når det gjelder kvalitet, unikhet og nasjonal verdiskaping. Fokus er på gründere som jobber for økt bærekraft og skaper positive ringvirkninger i sitt lokalsamfunn.

Yngve Henriksen og Maren Myrvold i Inderøy Mosteri er Årets lokalmatgründere i 2023. Foto: Tun Byrå

Yngve Henriksen og Maren Myrvold i Inderøy Mosteri er Årets lokalmatgründere i 2023. Foto: Tun Byrå

Inderøy mosteri er årets lokalmatgründer 2023

– Dette er et bevis på hvilken standing vi har fått i lokalmatmiljøet, sier en stolt og glad vinner. Vi deler denne prisen med alle som har stemt på oss.

Under den offisielle åpninga av Dyrsku’n i Seljord fredag ettermiddag ble det klart at Yngve Henriksen og Maren Myrvold i Inderøy Mosteri er Årets lokalmatgründere i 2023. Prisen ble delt ut av landbruks- og matminister Geir Pollestad og juryleder Hilde Charlotte Solheim.

– Dette føles skikkelig bra. Vi blir sett for arbeidet vi gjør og prisen er en bekreftelse på at vi er velkomne i lokalmatmiljøet, sier det stolte paret. Årets lokalmatgründer er et samarbeid mellom HANEN, MENY og Dyrsku’n, og anerkjenner innovasjon og entreprenørskap. I tillegg til et flott diplom og en pengepremie på kroner 50 000, får vinneren utstillerplass i lokalmatteltet under neste års Dyrsku’n.

– Vi visste jo at vi lager Norges beste eplemost, men at vi også blir hedret for gründerskap, betyr veldig mye, sier Yngve og Maren. Årets vinner var i tøff konkurranse med tre andre finalister; Hebnes Vingard, Villbrygg og ToppSopp.

Norges beste eplemost

– Å vinne denne prisen øker oppmerksomheten rundt oss. Det krever at vi må fortsette å være kompromissløse i det vi gjør - nemlig å lage Norges beste eplemost, sier Yngve. Vi må holde oss skjerpa, og ikke ta noen snarveier hvis en stor kunde plutselig ringer.

– For oss handler gründerskap om å tro på råvaren du bearbeider, helt fra epletreet plantes til det blir verdens beste drikke.

På spørsmål om suksessfaktoren, tror Yngve og Maren at måten de har møtt folk på har vært avgjørende. De er opptatt av å holde beina godt plantet på jorda.

– Vi prøver ikke å være noe mer fancy enn vi er. Vi kjører ut varene selv, og det er oss folk møter når de kommer til gården, bedyrer de to.

Slår et slag for lokalmaten

– Det er typisk at vi kjøper lokalmat når vi skal kose oss litt ekstra. Men vi må også kjøpe lokalt til frokost og middag gjennom uka. Forbrukeren skal vite at når de kjøper lokalmat er de sikret et produkt av ren og god kvalitet. Lokalmat er et godt supplement til hverdagsmaten, mener han.

– Nå går vi inn i pressesesongen. Vi skal presse hele 50 tonn epler, så alt fokus er på dette, sier Yngve, og legger til at halvparten av årets epler skal gå på tank til gjæring. Han har ikke gitt opp å lage sider fra egne epler.

– Jeg har prøvd i tre år nå, og mislyktes. Men dette skal jeg få til, sier den standhaftige gründeren.

Og i 2024 går turen til Dyrsku’n, med egen stand og masse deilige produkter til smak og salg.

– Det blir gøy! Dyrsku’n er jo størst og best. Vi gleder oss til å møte andre produsenter og til å selge produktene våre. Det betyr penger i kassa, og det trenger vi. Han legger til at han håper telemarkingene vil ta dem varmt imot.

– Vi skal oppføre oss som folk, det lover vi! smiler årets lokalmatgründer.


Fv: Einar Gundersen, Hilde Charlotte Solheim, Maren Myrvold, Yngve Henriksen, Geir Pollestad, Eivind Haalien, Bernt Bucher Johannessen og Geir Helge Espedalen


Årets Lokalmatgründer 2023

  • Konkurransen er en gründerpris innen lokalmat
  • Prisen gis til den bedriften som har vært best på innovasjon, nyskaping og lønnsomhet
  • Årets finalister er: Villbrygg, Hebnes Vingård, ToppSopp og Inderøy Mosteri
  • HANEN, MENY og Dyrsku’n står bak kåringen, som skjer for åttende gang
  • I tillegg til heder og ære, består prisen av 50 000 kroner og muligheten til å være gjesteutstiller på neste års Dyrsku’n


Uttalelser fra tidligere vinnere

"Det var fantastisk hyggelig å få denne utmerkelsen! Både fordi det viser at andre setter pris på det vi produserer, og for muligheten det gir oss til å satse videre"

Kathrine Sandvold Lundgren og Arild Gaasvik, Vuku Gårdsmeieri i Verdal, vinner 2021

"Vi er veldig stolte over å ha vunnet er det ingen tvil om. Vi fikk en stor porsjon motivasjon, og mye på grunn av at det nå er «noen andre» som har anerkjent oss. Vi er ydmyke og takknemlige for all den oppmerksomheten dette ga oss, og har valgt å bruke den til å bli enda bedre og utvikle oss enda mere sammen som Ostebygda. Og la det være klinkende klart; Oppmerksomhet kan det bli omsetning av!"

Pål Knutsson Medhus, Ostebygda, vinner 2019

"Å bli kåret til årets lokalmatgründer har vært med å føre bedriften vår noen syvmilssteg fremover. Nye avtaler er inngått, økt salg og mye publisitet. Mange har fått øynene opp for Røyland gård og vår satsning på å utnytte ville bær fra de norske skogene.

Vi oppfordrer alle som vet om noen, eller selv jobber med lokalmat til å delta i
konkurransen. En nasjonal utmerkelse som «årets lokalmatgründer» gjør mye for små
lokalmatprodusenter som oss"

Pernille Vea og Gunnar Sagstuen, vinnere 2018

"Denne prisen har vært gull verdt. Den han bidratt til at jeg har fått spredt historien om hotellet, gården, og det jeg driver med til veldig mange"

Olav Lie-Nilsen, vinner 2016

Tidligere vinnere:

menyHanenogDyrskun