M/B Bitihorn

M/B Bitihorn ved brygga på Eidsbugarden. Til venstre Eidsbugarden Hotel og i bakgrunnen sees Galdeberg på 2075moh. og Slettmarkspiggen på 2163moh.   Fotograf: Magnus Kvame

Kaptein på M/B Bitihorn ønsker velkommen om bord og gir en hjelpende hånd.   Fotograf: Magnus Kvame

M/B Bitihorn på en høstdag i august.   Fotograf: Magnus Kvame

En sommerdag i juli, utsikt mot Bygdisheim etter at båten har rundet Galdebergodden.   Fotograf: Magnus Kvame

Utsikt mot Torfinnstind, 2119moh.   Fotograf: Magnus Kvame

M/B Bitihorn ved bryggen på Bygdin før avreise en sommerdag i juli.   Fotograf: Magnus Kvame

Se i kart Bedriftens nettside
Adresse Postboks 123
2901 Fagernes
Telefon 61365900
Lengdegrad 8.795223
Breddegrad 61.328529

Velkommen om bord M/B Bitihorn! Båten har trafikkert Jotunheimens største innsjø, Bygdin, siden den ble bygd og sjøsatt i 1912. Vi har to daglige avganger fra Eidsbugarden i vest til Bygdin i øst i sesongen fra 1. juli til starten av september. Vi tar 98 passasjerer som ofte er en blanding av både fotturister, bussturister, syklister og dagsturister.

Båten ble bygd på Glommens Mekaniske Verksted i Fredrikstad i 1911/1912 og fraktet opp med hest og vogn til Bygdin i tre deler pluss maskin. Bitihorn er bygg nr. 19 hos GMV. Den første maskinen var en 40hk Bolinder og vi er nå på vår fjerde maskin, en Scania 330hk marinediesel. Opprinnelig var båten 55 fot, men ble i 1977 forlenget til dagens 65 fot.

Det har vært båttrafikk på Bygdin siden 1800-tallet og Åsmund Olavsson Vinje benyttet ofte robåt fra Bygdin til Eidsbugarden på de fleste av hans fjellturer. Den første rutebåten startet i 1905 og da Bitihorn kom i 1912 var det to andre rutebåter på Bygdin. På grunn av Bitihorns kapasitet og fart ble de to andre båtene utkonkurrert samme året og Bitihorn har siden den gangen vært den eneste rutebåten på Bygdin.

Bygdinvannet er 30km langt og ca 250m på det dypeste. Innsjøen er Norges første innsjø som ble regulert og arbeidet med dette startet allerede i 1917. Vannet er regulert hele 9,15m. Mellom Eidsbugarden og Bygdin har vi også anløp ved Torfinnsbu Turisthytte for av- og påstigning. Langs turen vil du se mange av Jotunheimens mektige 2000m tinder, bl.a. de majestetiske Torfinnstindene, Norges sydligste 2000m topp Nordre Kalvholotind og mange flere. Vi passerer også flere reingjeterbuer som er bittesmå steinhytter som villreinjegerne bygde og brukte på 1800-tallet.

På svært idylliske Eidsbugarden som også oser av historie er det muligheter for lunsj på en av de to overnattingsstedene eller bare en vaffel og en kaffekopp. Her kan du gå bort til hytta til Åsmund Olavsson Vinje som kalles Jotunheimens far og som bygde den første hytta på Eidsbugarden i 1868. Denne var også utgangspunktet for Den Norske Turistforening. Eidsbugarden er også et eldorado for fotturister i alle aldre og ferdighetsnivå fra korte timesturer til krevende klyve- og klarteturer på en av de imponerende 2000m toppene. Bli gjerne på Eidsbugarden en natt eller to, slapp av og nyt fjellet og naturen.

Velkommen om bord!

Les mer