Stølsvidda

Se i kart Bedriftens nettside
Kontaktperson Ragnhild Mobæk
Adresse Øygarden, Lobygda
2920 Leira
Lengdegrad 9.172944
Breddegrad 60.965773

Øygarden ligger på vestsida av Strandefjorden i Nord-Aurdal kommune og er et gardsbruk på middels størrelse med rundt 140 vinterfora sauer, noen høner og 300 fjellgris hver sommer. Vi driver også med næringsfiske etter sik, abbor og ørret i Strandefjorden.

Fjellgrisen er en heldiggris! Et liv i det fri, frisk fjelluft og stor boltreplass gir god smak.

Fjellgrisen sin matfar og matmor er Knut Ødegaard og Ragnhild Mobæk, og sammen lever de et lykkelig liv på bruket Øygarden på vestsida av Strandefjorden i Nord-Aurdal kommune.

Fjellgrisen har stor boltreplass ute i friluft og får utføre sin naturlige atferd fra den kommer til garden vår som smågris til den forlater oss som slaktegris.

Vi fôrer opp smågrisene på stølsområdet vårt, ca 1000 meter over havet. Fjellbeitet ligger på Breisetstølen som er en del av Stølsvidda i Valdres. Her bor fjellgrisene fra begynnelsen av juli til slutten av september, og har fin utsikt til mot Jotunheimen, Langsua og Hemsedal.

På fjellbeitet springer grisene rundt og sysselsetter seg selv med å ete, leke og sove. Grisene graver også etter røtter og bader i selvgravde gjørmegroper. Grisene har små grisehus med tett gulv og tak som de sover i om natta og som de kan gå inn under hvis det regner. De har daglig tilsyn på fjellbeitet. Et gjerde sikrer at grisen ikke stikker av og forviller seg inn på fjellviddene.

Etter endt sesong på fjellet fraktes grisene ned til garden igjen der de går fritt på et jorde og flyttes inn om kulden blir for streng utover senhøsten. I denne perioden beiter de poteter og gras, og får i tillegg grøntfôr som er en blanding av erter og kornslag som vi dyrker på egen mark. I tillegg til gras, urter og vier som de finner selv, har fjellgrisen fri tilgang på vanlig grisefôr gjennom hele sommeren og høsten.

Når fjellgrisen går fritt får den mye mosjon og utvikler større muskler og mer fettmarmorering i kjøttet enn vanlig slaktegris. Dette, sammen med gras, vier, einer, erter og korn gir et ekstra smakfullt, saftig og mørt kjøtt. Fjellgrisen er en stor gris, og fôres fram til en slaktevekt mellom 90 og 140 kg. Grisene slaktes gjennom hele høstsesongen fra slutten av september til første uka i desember.

Les mer